Regeringens skatteudspil letter ikke afgiftsanker for grøn omstilling

En sænkelse af elafgiften var ikke en del af gårsdagens skatteudspil fra regeringen. Det er ærgerligt, fordi det vil give en gennemsnitlig dansk familie en betydelig skattelettelse, og samtidig er forudsætningen for, at der kommer gang i den grønne omstilling indenfor transport og varme.

Regeringens udspil i form af skattelettelser koster 23 mia. kr. og vil give en BNP effekt på 6,5 mia. kr. Fjernes elafgiften helt vil det koste 16,6 mia. kr. og vil give en BNP gevinst på 9,3 mia. kr. Ifølge Dansk Energi vil en afskaffelse af elafgiftens således give en gennemsnitlig dansk familie en skattelettelse på 4.700 kr.

En sænkelse af elafgiften vil ikke alene betyde meget økonomisk for den enkelte danske husholdning. Det er også en forudsætningen for, at der kommer gang i den grønne omstilling, hvor varmepumper og elektrificering af transporten er helt afgørende for at nå i mål med de klimapolitiske mål.

Som bl.a. Energikommissionen peger på, er det brug at lette elafgiftsankeret for at opnå en effektiv udnyttelse af den massive udbygning af vind og solenergi. Senest har regeringens afgifts- og tilskudsanalyse (del 4) anbefalet en lavere elafgift, bl.a. for opfylde Danmarks "internationale forpligtelser" og minimere omkostninger ved national grøn omstilling.

Selvom sænkelse af elafgiften ikke er en del af regeringens udspil, bliver det forhåbentligt et vigtigt omdrejnignspunkt i de efterfølgende forhandlinger mellem alle Folketingets partier i forbindelse med næste års finanslov.

Læs regeringens skatteudspil.