Datacentre kan opvarme byer i Sønderjylland

Over 1,3 millioner husstande og virksomheder har i dag adgang til energiselskabernes fibernet.

Energiselskaber og kommuner regner på, om det giver mening at trække fjernvarmerør fra to nye el-slugende datacentre i Kassø til en række større byer. Erfaringer med strategisk energiplanlægning fra Sønderborg og Region Syddanmark kommer processen til gode.

Når Apple og Google får etableret datacentre i el-knudepunktet Kassø vest for Aabenraa, hvor Energinet har en af sine vigtigste transformerstationer, så vil de bruge rigtig meget elektricitet. Datacentrene vil også kunne levere fjernvarme til store dele af Sønderjylland.

- Sammen med en række kommuner og forsyningsselskaber regner vi – som en del af en strategisk energiplan for området – på, om det kan betale sig at trække fjernvarmerør til Aabenraa, Haderslev, Tønder og Sønderborg, fortæller chefkonsulent Ole Damm fra energi- og kommunikationsselskabet SE.

Datacentrene kan altså blive centrum for et for et kæmpestort fjernvarmesystem, men om det kommer til at ske, afhænger af en række parametre – herunder af hvilke priser, kunderne i den sidste ende skal betale for at få varmt vand i deres bygninger og af den leveringssikkerhed, der vil være forbundet med at være afhængig af overskudsvarme fra Apple og Google.

- Hvis de pludselig flytter, risikerer vi at komme i forlegenhed. Det er et element, der skal med i overvejelserne, påpeger Ole Damm.

Et samlet billede på tværs

Et første udkast til en ny strategisk energiplan for det område, som SE-datterselskabet Syd Energi Net driver elnet i op til og med 60 kV, vil blive fremlagt og drøftet på et stormøde mellem kommuner, energiselskaber på tværs af forsyningsarter og andre aktører den 11. april.

- Vi vil prøve at tegne det samlede billede på tværs af el, fjernvarme, gas/biogas og biomasse, siger Ole Damm.

Ideen om strategisk energiplanlægning i Syd- og Sønderjylland bygger bl.a. videre på de erfaringer, der er høstet i Sønderborg ca. 60 kilometer sydøst for Kassø og senere og mere bredt i Region Syddanmark.

Erfaringer fra ProjectZero

Sønderborg Kommune, hvor andelsselskabet SE for godt ti år siden var et af de stiftende selskaber bag ProjectZero-Fonden, driver det offentlig-private partnerskab ProjectZero, der skal sikre at det lokale CO2-regnskab går i nul i 2029. Ole Damm, der både sidder i fonden og i ProjectZeros bestyrelse, vurderer, at der er høstet nyttig viden gennem samarbejdet:

- SE har ikke fået nye kunder via ProjectZero, men vi har fået kontakter, vi ellers ikke ville have fået, og vi er blevet klogere på en række felter. Det har også været en god øvelse at være med til at lave en strategisk energiplan for Sønderborg, men nu giver det bedre mening at se på tværs af kommuner, siger Ole Damm.

- Vi samarbejder nu bl.a. med fjernvarmeselskaber og kommuner i hele regionen om at udnytte de ressourcer, der er, bedst mulig, så vi undgår dobbeltinvesteringer. I de kommende år skal der træffes nogle strategiske valg om, hvad vi tror mest på, siger Ole Damm.

Han nævner, at debatten eksempelvis også involverer konsekvenserne for elsystemet af, at Ørsteds kulfyring på Esbjergværket stopper senest i 2022.