"Elektricitet køber man da af sin nabo"

President Street i New York City, hvor demonstrationsprojektet Brooklyn Microgrid hører hjemme. Foto: LO3 Energy

Stof til eftertanke på årsmøde i Branchefællesskab for Intelligent Energi: Brooklyn Microgrid og andre lokale energifællesskaber, der muliggøres af den fortsatte digitalisering, udfordrer energibranchen nedefra.

 

Selv store forandringer starter i det små. Derfor kan det godt være, at et lille lokalt energifællesskab i New York-bydelen Brooklyn kommer til at danne skole i fremtidens elnet, hvor ’prosumeren’ – som både forbruger og producerer energi – bliver omdrejningspunkt.

Brooklyn Microgrid har haft besøg af toneangivende medier som Reuters, New Scientist, The Guardian og Fortune, så pionerprojektet med det mikroskopiske elnet i President Street er ved at blive verdenskendt.  

Berømmelsen vokser dag for dag, selv om beboerne fortsat trækker på det lokale net drevet af Con Edison, og selv om projektet har deltagelse af blot 60 prosumere og kun råder over en samlet effekt fra solceller på 1,25 MW plus nogle batterier.

Lokal forankring har førsteprioritet
For deltagerne virker begrebet ’tilbagebetalingstid’ perifært, for det handler i hvert fald i øjeblikket om noget helt andet end at tjene penge:

- Deltagerne får en god følelse ved at handle elektricitet med naboen, forklarer direktør Scott Kessler fra softwarefirmaet LO3 Energy, der ejer Brooklyn Microgrid, under sit oplæg på årsmødet i Branchefællesskab for Intelligent Energi.

Ved at trykke play accepterer du cookies fra ekstern video-leverandør

 

Det kom som en stor overraskelse for ham, at det er fællesskabsfølelsen og ikke tilbagebetalingstiden, som optager deltagerne i Brooklyn Microgrid. Scott Kessler ser det som lektie i, at forretningen kontinuerligt skal justeres for at identificere og levere på kundens – nogle gange overraskende – ønsker og præferencer.

Handel med lokal el åbner op for velfærdstransaktioner
Muligheden for at handle el med sine naboer åbner for, at det lokale elnet kan understøtte lokale velfærdstransaktioner, hvor der overføres overskydende el fra rig til fattig i lokalsamfund med stærk social sammenhængskraft.

- Deltagerne får en god følelse ved at handle elektricitet med naboen, forklarer Scott Kessler under sit oplæg.

Lokale energifællesskaber popper
Sammen med den fortsatte digitalisering har lokale energifællesskaber som Brooklyn Microgrid potentiale til at vende op og ned på en del vante forestillinger i energibranchen, og pilotprojektet i New York er ikke alene.

I Tyskland, hvor rigtig mange familier og virksomheder allerede har investeret i solceller, batterier, små kraftvarmeværker og vindmøller, popper der jævnt nye energifællesskaber op. De er organiseret af lokale ildsjæle, som samarbejder med nye agile datadrevne virksomheder, der bruger blockchain-teknologien til at samle og samordne lokalt forbrug og produktion.

LO3 har nu, oplyser Scott Kessler, flere projekter i USA tillige med i Tyskland og Australien. Udover lokale ildsjæle samarbejder LO3 både med lokale elnetselskaber og energigiganter som britiske Centrica.

En ny virkelighed
Hvilken rolle et voksende antal lokale energifællesskaber efterlader systemoperatører og distributionsselskaber, vil vise sig i løbet af de kommende år. Det vil ske i takt med, at data genereres tættere og tættere på realtid – og at elnettet kan styres derefter.

- Distributionsselskaberne vil i realtid kunne se, hvad prisen er for at afbryde forbrug under en specifik transformerstation. Det vil også blive muligt at fastsætte tariffer og priser alt efter, hvordan de lokale forhold er, forudsiger Scott Kessler, der mener, at det er et åbent spørgsmål, hvor meget magt fremtidens mange nye ’prosumere’ vil få over elektronerne i nettet.

Samarbejde er vejen frem
På årsmødet i Branchefællesskab for Intelligent Energi gav oplægget fra Scott Kessler stof til eftertanke på stolerækkerne i Mogens Dahls Koncertsal på Islands Brygge i København. Diskussionen gik bl.a. på, hvad lokale energifællesskaber og blockchain betyder for aktørernes rolle i fremtidens energisystem og marked.

Scott Kessler vurderer, at tættere samarbejde er vejen frem, og han forventer, at de lokale fællesskaber vil vinde frem i styrke godt hjulpet på vej ikke mindst af dramatiske prisfald på solceller og batterier.
- Energifællesskaber er kommet for at blive, fastslår han.

EU vil understøtte energifællesskaber og blockchain
EU-Kommissionen deler den opfattelse, så for at nå EU’s klima- og energimål for 2030 vil man stimulere lokale energifællesskaber for at få flere private til at investere i vedvarende energi. EU-Kommissionen har også lanceret et observationscenter og forum for blockchain-teknologien for at fremme mulighederne for at anvende teknologien i bl.a. energisektoren.  
 

FAKTA

En Blockchain-applikation er et netværk af computere, der løbende annoncerer og verificerer transaktioner. En fælles liste over alle transaktioner er lagret hos de enkelte deltagere i netværket. På den måde kan transaktioner ikke forfalskes, fordi det vil stride imod den ”fælles hukommelse”. Netværket er derfor ikke afhængigt af en central myndighed, der bærer ansvaret. Det gør blockchain til en effektiv bogføringsløsning, der allerede ses flere steder i finansverdenen og nu også inden for energisektoren.

 

Seneste nyt