Elhandlere åbner døren for smart opladning af elbiler

Charlotte Blou Sand, True Energy

Nu kan True Energy integrere sin software med ladebokse og relæer, så det er muligt at styre opladningen uanset hvilken elbil, der er tale om. ”Vi kan altså ’smart charge’ rigtig mange elbiler”, siger adm. direktør Charlotte Blou Sand fra True Energy. Foto: Jesper Tornbjerg.

True Energy indgår aftaler med AURA Energi og flere andre elhandlere om at stille platform til opladning af alle typer elbiler til rådighed for deres kunder. Den digitale platform, der er udviklet i et tæt samspil med Tesla-ejere, kan også bruges til styring af vaskemaskiner, frysere og andre apparater i hjemmene.

Tesla’er er digitalt modne elbiler, der kan oplades smart ved hjælp af software fra det lille danske it- og elhandelsselskab True Energy. For at styre opladningen af de fleste andre elbiler og plugin-hybrider time for time efter lave priser og mindst mulig klimabelastning er det nødvendigt at gå en lille omvej, og det er præcis det, True Energy gør.

- Nu kan vi integrere vores system med ladebokse og relæer, så det er muligt at styre opladningen uanset hvilken elbil, der er tale om. Vi kan altså ’smart charge’ rigtig mange elbiler, fastslår adm. direktør Charlotte Blou Sand fra True Energy, der kan kommunikere med ladebokse fra Go-e og Charge Amps samt relæer fra SMART-ME.

True Energy er et elhandelsselskab, der også er godkendt af Energinet til at handle med frekvensreserver både i Vest- og Østdanmark (DK1 og DK2). Med de nye løsninger træder True Energy et skridt til side i forhold til rollen som elhandelsselskab. De eksisterende kunder bliver i selskabet, men som noget nyt stiller True Energy sin platform og en APP-løsning til rådighed for andre elhandelsselskaber.

- Vi koncentrer os om at udvikle digitale løsninger, og elhandelsselskaberne får noget nyt, de kan tilbyde deres kunder, siger Charlotte Blou Sand, der vurderer, at den arbejdsdeling vil sikre, at selskabets digitale løsninger hurtigere kan blive bredt ud til mange kunder i Danmark og vores nabolande.

Tilbud til andelshavere og kunder

Indtil videre har True Energy, der er medlem af Intelligent Energi, indgået aftaler med tre danske elhandelsselskaber: AURA Energi, Modstrøm og Samstrøm.

Innovationschef Anders Sahl Hansen fra AURA Energi glæder sig til samarbejdet, der i første omgang centrerer sig om smart opladning af elbiler.

AURA Energi installerer stadig flere ladebokse og ladestandere, og den acceleration, der forventes at tage yderligere fart frem mod 2030, kan lægge pres på nogle af de lokale elnet især i kogespidsen kl. 17-20.

Netop i dette tidsrum har eller er elnetselskaberne ved at indføre tidsdifferentierede tariffer, så der bliver en større motivation til at flytte opladning til billigere tidspunkter. Software og tilhørende APP fra True Energy kan hjælpe med denne flytning.

- Med samarbejdet får vores andelshavere og kunder nu via en APP mulighed for at koble deres elbil og ladeudstyr på en algoritme, der kan styre opladningen, så den bliver billigst eller grønnest mulig, siger Anders Sahl Hansen og fastslår, at kunderne naturligvis altid kan overtrumfe algoritmen, hvis deres elbiler har brug for el.

Vi skal forstå et nyt fænomen

Teknologien gør, at AURA’s elhandelsselskab rykker et skridt tættere på kundernes hverdag. Den ændrede rollefordeling, hvor elhandelsselskaber sørger for timingen af opladningen, skal både kunder og selskab øve sig i og vænne sig til.

- Vi skal alle samme prøve at forstå dette nye ’fænomen’, hvor vi ikke bare viser kunderne én pris, men hvor vi opererer med fleksible elpriser og tariffer. Samarbejdet med True Energy er endnu et skridt mod det smarte hjem, hvor algoritmer udover opladning af elbiler også styrer intelligente vaskemaskiner, varmepumper og andre devices. Spørgsmålet er bl.a., hvad det betyder for kundernes og vores økonomi, og hvad det betyder for os alle som kunder, at en algoritme styrer mere af vores adfærd, siger Anders Sahl Hansen.

Ladeplan til Anettes Audi

Kunder med smart charge får udarbejdet en ladeplan, der tager højde for deres individuelle ønsker, hvad enten det drejer sig om Jacobs Jaguar, Tines Tesla, Niels Christians Nissan eller Anettes Audi. Hvis ønsket er, at elbilen er ladet 80 procent op hver morgen kl. 6.30, så bliver det sådan, ligesom der eksempelvis kan blive indgået en aftale om, at elbilen på alle hverdage bliver varmet op et kvarter før afgang.

Som noget ekstra kan elbilen, hvis ejeren har indgået en aftale med True Energy eller en af partnerne, også indgå i et såkaldt Big Battery. Med Big Battery deltager elbilens batteri i en flåde, som True Energy kan bruge til at give bud på frekvensregulering i DK1 og DK2.

- Elbilerne deltager i op- og nedregulering og er dermed med til at sikre stabiliteten i elnettet. De indtægter, der opstår, deler vi, siger Charlotte Blou Sand og oplyser, at kunderne modtager betalingen automatisk i form af en ’kabel-rabat’ på deres elregning.

APP’en fra True Energy visualiserer også, hvor mange penge og hvor meget klimabelastning, kunderne sparer, ligesom den giver mulighed for at bruge data til at konkurrere med familie og venner om, hvem der er grønnest.

Dialog med elnetselskaber

Mens frekvensregulering er en sag for Energinet og deres internationale TSO-kolleger, kan håndtering af lokale flaskehalse med fleksibelt forbrug være interessant for elnetselskaberne (DSO’erne). Dialogen er i gang:

- Der er en række regulatoriske barrierer, men vi deltager gerne i pilotforsøg sammen med elnetselskaberne, lyder invitationen fra Charlotte Blou Sand.

True Energys opdaterede APP har også kig på andre ’apparater’ end elbiler. Visionen er at bidrage til det smarte hjem, og allerede nu kan True Energy i princippet styre opvaskemaskiner, frysere og Hue-pærer fra Phillips efter elpris og klimabelastning. Betingelsen er, at apparaterne er digitale nok.

- En del af vores kunder synes, at det er sjovt, at pærerne lyser rødt, når klimabelastningen i elsystemet er høj, og grønt, når den er lav. For elsystemet er det nok vigtigere, at vi kan sørge for, at kogevasken først sættes i gang, når elprisen er lav, smiler Charlotte Blou Sand, der forventer, at antallet af styrbare apparater vil vokse eksplosivt i de kommende år.

Hun håber, at flere varmepumper snart kommer med på den digitale bølge, ligesom True Energy også har kig på styring af solcelle- og batterianlæg som fremtidige styringsobjekter.

Branchechef Helle Juhler-Verdoner fra Intelligent Energi fremhæver, at samarbejde mellem nye digitalt drevne aktører og elhandlere/balanceansvarlige er vejen frem:

- Den slags samarbejde kan sikre, at den enkelte kunde får noget ud af at deltage i den grønne omstilling – nemt og bekvemt. Samtidig bliver elnettet også hjulpet ved, at forbrug flyttes væk fra tider, hvor pladsen i nettet er knap, eller hvor andelen af vind i elsystemet er lille, siger Helle Juhler-Verdoner.

Seneste nyt