Rapport: Stort potentiale for el-varme-sektorkobling og fleksibilitet i det nordiske energisystem

Billede af Flex4RES

Prissignaler og transmissionsforbindelser er vejen til mere vindenergi og øget fleksibilitet. Men det kræver øget elektrificering af fjernvarmen og en el-varme-sektorkobling, viser den endelige rapport fra Flex4RES. Branchechef Helle Juhler-Verdoner hilser rapportens indhold velkommen.

Klimamålsætninger og andre politiske mål vil betyde, at el i de nordiske lande i stigende grad produceres fra fluktuerende vedvarende energikilder, særligt vind. Det udfordrer de nordiske lande og ikke mindst Baltikum i forhold til energilagring og energifleksibilitet. For hvad skal der ske med energien, når vinden producerer mere el, end der efterspørges?

Udfordringerne kan løses, viser den endelige rapport fra forskningsprojektet Flex4RES – der er et samarbejde mellem flere nordiske og baltiske universiteter, herunder DTU - som blev offentliggjort i august 2019. Det kræver dog, at fjernvarmen i større grad elektrificeres, så dennes lagringskapacitet kan udnyttes bedre, og det kræver en udbygning af el-transmissionsforbindelser i norden.

Analysen peger på, at bedre policy-rammer for fleksibel el-efterspørgsel, især gennem tariffer og skatter, der fremmer elektrificering og fleksibilitet i fjernvarmesektoren, er afgørende. Det skal kombineres med en udbygning af transmissionsforbindelser, for at kunne integrere mest mulig vindbaseret el i energisystemet.

Mere effektive løsninger end i dag

I projektet præsenteres et ”policy”-scenarie, med ændrede tariffer og skatter, samt et ”transmissions”-scenarie, hvor elkablerne i norden udbygges. Disse to scenarier sammenholdes med, det eksisterende system, der kaldes: ”Business-As-Usual” (BAU). Sammenligning bruges til at se på, hvad der kan bringe Norden og Baltikum i mål med at være klima-neutral i 2050.

Og her viser det sig, at de to scenarier (policy og transmission), sikrer mere vind i systemet, kobler el- og varme-sektoren bedre og lagrer mere energi i fjernvarmens vand end BAU-modellen. De rette policy-rammer (tariffer og energiskatter) er en forudsætning for sektorkobling, men udbygning af transmissionsforbindelser er også centralt, som den nedenstående figur fra rapporten viser.

Installed electricity capacity by technology

Rapporten peger således på, hvor afgørende behovet for en kobling mellem el- og fjernvarmesektoren er for en effektiv udnyttelse af energien fra blandt andet vindmøller. Denne konklusion bygger på en forudsætning om sæsonlagring i fjernvarmen, hvilket giver mulighed for at bruge energien til opvarmning, når energien fra vedvarende kilder ikke kan dække forbruget.

Rapporten er et vigtigt bidrag til et effektivt energisystem

Hos Branchefællesskabet Intelligent Energis bydes analysen fra Flex4RES velkommen.

”Rapporten er et vigtigt bidrag i den videre debat om, hvordan Danmark og gerne hele norden kan blive bedst mulig til at integrere vedvarende energi gennem et integreret energisystem og energifleksibilitet,” siger Branchechef for Intelligent Energi, Helle Juhler-Verdoner.

Når det kommer til indretningen af policy rammer, har branchefællesskabet Intelligent Energi peget på behovet for et prissignal fra el-infrastrukturen, der belønner fleksibilitet. Ideen med afvejningen mellem et fast abonnement og en variabel del af betalingen, der bygger på tidsdifferentiering, sikrer en elektrificering af opvarmningen samtidig med, at den belønner et fleksibelt elforbrug. På den måde understøttes også elnettet, hvis der er trængsel.

”Vi er netop i gang med at belyse konkrete cases for, hvordan en fremtidig elnettarif kan udformes, så der sikres et bedre samspil mellem brugeren af varmepumper, elbiler m.v. på den ene side, og elnettet på den anden. Hos iEnergi er vi enige i rapportens konklusioner om, at elnettariffer skal sende det rette signal for at fremme bl.a. en effektiv og fleksibel udnyttelse af elnettet, samtidig med at den fremmer en el-varme-sektorkobling,” siger Helle Juhler Verdoner.

Flex4RES konklusioner bliver præsenteret ved Intelligent Energis workshop den 12. september, hvor vi også drøfter det igangværende arbejde i Dansk Energi og i ministerierne om fremtidens elnettariffer, samt ser på konsekvenserne af prissignaler i infrastrukturen.

➤ Læs mere om arrangementet og tilmeld dig