Prissignal fra infrastrukturen

iEnergis møder og workshops

Billede: Pixabay.

Geografisk differentierede tariffer, TSO-planer og status på DSO-tariffen mv. er på programmet den 7. oktober, hvor Intelligent Energi inviterer til workshop om prissignalet fra infrastrukturen og det igangværende arbejde på området.

Mindst dobbelt så meget grøn energi skal transporteres af el, varme og gasinfrastrukturen i det kommende ti-år. Meget mere el skal ind i alle anvendelsesformål på tværs af forsyningsarter og koblet til anvendelse i husholdninger, industri og transport. Omkostningseffektiv, grøn omstilling med høj forsyningssikkerhed stiller store krav til udbygningen og udnyttelsen af infrastrukturen. Prissignalet fra infrastrukturen er et vigtigt instrument, og Intelligent Energi arbejder i den forbindelse for, at prissignaler bygger på en omkostningsægte prissætning, der belønner dem, der hjælper elnettet.

Til denne workshop ser vi på de tarif-overvejelser, der lige nu er i støbeskeen, hvor vi særligt ift. geografisk differentierede tariffer og samspil med andre virkemidler, TSO-planer om tarifering mv., efterspørger synspunkter fra medlemmer og samarbejdspartnere.

Anvendelse af geografisk differentierede tariffer analyseres af Energistyrelsen. iEnergi har leveret bidrag til Energistyrelsen og ser positivt på anvendelsen af dette virkemiddel, men rejser også nogle principielle synspunkter i vores bidrag ift., hvordan geografisk differentierede kWh-tariffer og tilslutningsbidrag kan anvendes. Vi ønsker at benytte denne workshop til at diskutere en række kriterier, jf. vores oplæg til Energistyrelsen. Set fra iEnergis synsvinkel omfatter geografisk differentiering både geografisk differentieret nettilslutning og kWh-tarif/abonnement.

I regi af Energinet er et bredere tarif-arbejde initieret i maj 2021. Alle Energinets tarif-instrumenter – system-, net- og egenproducent-tariffer revurderes. De har lagt op til drøftelse af deres overvejelser, og vi inviterer Energinet til at præsentere deres forslag.

Udover disse elementer benyttes lejligheden til en generel status af DSO-tariffen pba. tarif-statistik og Dansk Energis anmeldelse af videre implementering af skærpede tidsdifferentierede tariffer. Modellen afventer godkendelse af Forsyningstilsynet, som ventes i september. iEnergi har forud for konklusionerne om tarifmodel 3.0. analyseret på konsekvenserne, og vi får til mødet opdateret de tidligere beregninger.

Som det ses, er 2021 et år med megen fokus på elnet-tariffer, hvor prissignal fra elnettets kunder skal understøtte øget fleksibilitet i brug af elnettet, når udbygning af infrastrukturen ikke er mest hensigtsmæssigt. Derfor skal elektrificeringen og prissignaler til kunderne resultere i stigende udnyttelse af elnettets kapacitet, som holder udgifterne pr. kWh nede, men samtidig vil elektrificering i alle anvendelsesformål ikke mindst transport og varme også påvirke andre dele af infrastrukturen. Derfor er det prissignal, som andre dele af infrastrukturen sender, fx varme, vand og gas – også et vigtigt virkemiddel, som vi hidtil ikke har mange danske erfaringer på.

U.K. og Finland har gjort sig flere erfaringer med reaktion på prissignaler fra infrastrukturen. Vi har inviteret Upside Energy i U.K (individuel varmepumpe-case) og aktører i Finland (fjernvarme-case). Vi ser derfor på engelske og finske erfaringer med reaktion på prissignal fra el- og varmeforsyning, herunder anvendelse af varme-forsyningens prissignal.

Foreløbigt program og tilmelding kan findes i informationsboksen til højre.

Information

Dato
7 oktober 2021
Sted
Energiens Hus, Vodroffsvej 59, 1900 Frederiksberg C
Pris

Deltagelse er gratis

Varighed

Kl. 10.00-16.00