Analyse: Invester i intelligente energi- og forsyningssystemer

Billede: iStock

Danmark har væsentlige teknologiske styrkepositioner på energiområdet, viser en ny analyse. Den peger dog også på behovet for udvikling af intelligente systemløsninger. Det er konklusioner, branchechef Helle Juhler-Verdoner kan nikke genkendende til.

Teknologisk står Danmark godt rustet til den grønne omstilling, men der er brug for at satse mere på udviklingen af bl.a. intelligente systemløsninger.

Det viser en analyse udarbejdet af konsulenthuset Iris Group for bl.a. Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, der peger på ti teknologiområder, hvor Danmark har en forsknings- og erhvervsmæssig styrkeposition.

- Analysen er et meget relevant indspark til den satsning på fremtidens teknologiske løsninger, som Danmark har brug for, for at nå i mål med en 70 pct. reduktion af drivhusgasser. Et tema vi debatterer ved Intelligent Energis årsmøde den 29. januar, siger Intelligent Energis branchechef Helle Juhler-Verdoner, som har medvirket i interviews, der ligger til grund for analysen.

Fire teknologiområder er klar, tre på vej?

Rapporten konkluderer, at vind, energieffektivitet, fjernvarme og bioenergi er fire energiteknologiske områder, hvor Danmark har den grønne førertrøje i forskning på, samtidig med at der eksisterer et modent kommercielt marked. På disse områder er der således allerede både økonomiske og grønne gevinster at hente.

Men når de enkelte komponenter skal sættes sammen til integrerede energisystem-løsninger, som de globale markeder efterspørger, har Danmark udfordringer med at tage stafetten og sikre sig et forspring.

Iris Group peger på ti teknologiområder, som Danmark bør satse på fremadrettet. Digitale energiteknologier er én af disse, men der er brug for udvikling af systemløsninger. Tabel: Iris Group

Sådanne løsninger vil styrke den kommercielle udvikling af energilagrings- og konverteringsteknologier, som f.eks. Power2X, og digitale energiteknologier.

Allerede nu er der stærke forskningsmiljøer i Danmark, som arbejder med disse områder, men det er skridtet mod demonstration af systemløsninger i stor skala, der gør, at teknologierne ikke er kommercielt modne endnu, vurderer analysen.

Særligt når det kommer til digitale energiteknologier, som eksempelvis ’apps’ og automatiske bokse til styring af varme, kan der dog være lys for enden af tunnellen.

Behov for udvikling af digitale systemløsninger

De digitale energiteknologier har både stærke forskningsmiljøer på blandt andet DTU og AAU, og demonstrationsprojekter i form af EcoGrid 2.0 og EnergyLab Nordhavn, der viser, at disse teknologier hver for sig er relativt modne

Et intelligent og integreret energisystem [bygger] på en række avancerede teknologier. Mange af disse teknologier er hver for sig relativt modne [i Danmark]. Udfordringen ligger således ikke i forskning, udvikling eller demonstration af en bestemt teknologi, men snarere i at udvikle systemer i stor skala
Iris Group 2019. Fra "Analyse af statens indsats for forskning, udvikling og demonstration på energiområdet".

Vi kan både drage fordel af de mange digitale løsninger, der allerede er udviklet, og af Danmarks position som et af de mest digitaliserede lande i verden. Men det kræver, at vi er bedre i stand til at udvikle systemer i stor skala, der kan integrere de enkelte delkomponenter i et samlet intelligent system, konkluderer analysen.

Genkendelige anbefalinger

At markedets aktører er udfordret med at få deres avancerede teknologier demonstreret i stor skala og solgt som samlede systemløsninger, kan Helle Juhler-Verdoner nikke genkendende til.

Selvom de eksisterende støtteordninger har gode resultater, bør midlerne fremadrettet have et mere kommercielt fokus, for de globale storbyer står klar til at se, hvordan vi udvikler integrerede løsninger.

- Hos Intelligent Energi holdte vi et ’rundbordsmøde’ i november 2017, hvor vi samlede centrale aktører for at drøfte en række forslag til, hvordan vi realiserer den danske styrkeposition. Som en af deltagerne dengang påpegede, så er den ’nemme’ del at udvikle tekniske løsninger. Det er derimod sværere at udvikle bæredygtige forretningsmodeller. En af anbefalingerne fra mødet var derfor, at vi skal ændre vores måde at tildele offentlig støtte på. I stedet for at tildele støtte til komponentløsninger, skal vi tildele dem til løsninger på energisystem niveau, og på den måde imødekommer markedets efterspørgsel, siger Helle Juhler-Verdoner.

How to enhance commercial outcome of public support schemes

Denmark is the EU country accounting for the largest share of exports coming from clean-tech ...

Tommel op til grøn forskning

Alle Folketingets partier er netop blevet enige om at øremærke 1,5 milliarder kroner fra forskningsreserven til grøn forskning. Hos Intelligent Energi er man glade for beslutningen om markante investeringer i grøn forskning.

Det næste skridt er derfor at se på, hvordan vi får flere kommercielle successer ud af den støtte, vi tildeler til de integrerede energisystemløsninger, påpeger Helle Juhler-Verdoner med henvisning til konklusionerne fra Iris Group analysen, som i øvrigt bekræftes af tidligere analyser.

- Analysen konkluderer jo, at der er behov for at tænke i systemudvikling, der foregår tæt på markedet, og at der er behov for udvikle demonstrationsprojekter i stor skala. Det er derfor vigtigt, at pengene bruges på den rigtige måde og fremmer markedsdrevne løsninger, der også er levedygtige, når støtten slipper op, siger hun.

Fokus på fremtidens muligheder og udfordringer

Intelligente energisystem-teknologier er afgørende for den grønne omstilling, da de gør det muligt at integrere mere vedvarende energi i det samlede energisystem gennem sektorkobling til opvarmning, transport og industri. De gør det eksempelvis muligt at anvende den vindbaserede el, når den er der, og lagre den som grøn energi, som kan komme til gavn, når der ikke er gang i vindmøllerne.

Når Intelligent Energi den 29. januar 2020 slår dørene op til årsmøde i Mogens Dahl Koncertsal, vender vi blikket mod fremtidens udfordringer, som vi endnu ikke har fundet løsningerne på. Vi lader os inspirere af analysen fra Iris Group til årsmødet, hvor rektorerne fra Aalborg Universitet, Per Michael Johansen, og DTU, Anders Overgaard Bjarklev, vil give deres bud på, hvordan vi skal gribe de fremtidige udfordringer an for at sikre en grøn omstilling.

Emner

Emner