iEnergi kickstarter med ny ledelse og nye mål

NY CHEF FOR IENERGI
Christina Burgos Nittegaard

Intelligent Energis absolutte styrke er en bred skare af aktører i et stærkt værdikædefællesskab, påpeger afdelingschef med ansvar for iEnergi, Christina Burgos Nittegaard, der faciliterer en debat om elektrificering og energieffektivitet i industriprocesser på et arrangement den 11. april. Foto: Jesper Tornbjerg.

Afdelingschef Christina Burgos Nittegaard har i løbet af sin karriere været i berøring med alle de fem indsatsområder, Intelligent Energi beskæftiger sig med. ’iEnergi skal få enderne i en kompliceret verden med fokus på klima og forsyningssikkerhed til at mødes’, siger hun.

Intelligent Energi ser ind i spændende tid, hvor der skal ske en stærkere integration med Green Power Denmark, og hvor særligt energieffektivitet kommer i fokus via digitalisering, fleksibilitet og sektorkobling. Og holdet er sat: 

Direktør Charles Nielsen fra TREFOR Infrastruktur er netop tiltrådt som bestyrelsesleder, og afdelingschef Christina Burgos Nittegaard skal sammen med de øvrige stærke kræfter fra iEnergis sekretariatet i Green Power Denmark sikre den kommende tids fokus og indsats.

– Vi skal konkretisere, hvad vi skal bruge vores kræfter på. Af natur er jeg ret resultat-og løsningsorienteret, og jeg ser frem til at sætte mål for den korte og lange bane. Jeg ser stor værdi i, at vi har en fælles forståelse af retning og fokus, siger Christina Burgos Nittegaard.

Inkarnerer iEnergi

Dansk-spanske Christina Burgos Nittegaard har kun været chef for iEnergi siden 1. marts, men på en måde inkarnerer hun, hvad netværket står for. Med i sin faglige bagage har energiingeniøren Christina Burgos Nittegaard erfaringer fra både det offentlige og den private sektor, ligesom hun i løbet af sin karriere har berørt alle de fem indsatsområder, iEnergi beskæftiger sig med: 

Smart energi, det smarte net, fleksibel el, energieffektivisering og Varmepumpeforum.

– iEnergi skal få enderne i en kompliceret verden med fokus på klima og forsyningssikkerhed til at mødes. Vi skal dele viden og sikre, at vi som værdikædefællesskab går forrest ved at se muligheder – eller problemer – indenfor den grønne omstilling i Danmark, siger Christina Burgos Nittegaard. 

Hun håber, at iEnergi kan være et udstillingsvindue, der skubber på og præsenterer løsninger til inspiration for andre og lovgiver.

– Vores absolutte styrke er den brede skare af aktører i værdikædefællesskabet. Alle sidder med en del af løsningen til det store puslespil – lige fra virksomheder, netselskaber, vidensinstitutioner til kommuner og teknologileverandører, lyder vurderingen fra Christina Burgos Nittegaard.

Energieffektivisering fylder meget

Netop resultater i virkeligheden – herunder elektrificering – er afgørende for en klode, der varmes mere og hurtigere op end godt er. FN’s klimamål fra COP21 i Paris om at begrænse de globale temperaturstigninger til 1½-2 grader kræver en jætteindsats på alle niveauer. Ruslands fuldskalaangreb på Ukraine har atter gjort ’forsyningssikkerhed’ til en vigtig søjle i europæisk energipolitik.

EU har mål om at begrænse udledningerne af drivhusgasser med minimum 55 procent frem til 2030, og det skal understøttes af løsninger fra alle iEnergis indsatsområder – herunder energieffektivisering, som kræver både innovation og brug af eksisterende tekniske løsninger i industri, transport, bygninger. Samtidig skal en øget elektrificering spille sammen med elnettet på en klog måde.  

– Energieffektivisering er en dagsorden, der fylder rigtig meget. Vi skal bruge energi med omtanke og på den rigtige måde. Vi står overfor mange udfordringer men også mange muligheder. Vi skal udvikle og fremme løsninger hos både energiforsyningen og i forbrugsleddet, der understøtter og udnytter de løsninger, som eksisterer eller er på vej, siger Christina Burgos Nittegaard og peger på, at samarbejdet og en fælles forståelse blandt iEnergis medlemmer er afgørende. 

– Vi skal ikke tænke i enten eller – det er både og. Alle gode kræfter skal i spil. Vi har en unik mulighed for at gøre en indsats, der betyder noget i det store billede, fastslår Christina Burgos Nittegaard.

Fleksibilitet er afgørende

Fleksibilitet kan have mange former. En række aktører leverer frekvensregulering til transmissionsnettet, hvor Energinet har skabt et marked på TSO-niveau for den type fleksibilitet. 

Gennem de seneste år har der også været grublet meget over, om der også kan skabes markeder på DSO-niveau. Foreløbig anvender de lokale netselskaber tidsdiffentierede tariffer, begrænset netadgang og netudbygning baseret på stadig stærkere brug af data/digitalisering for at påvirke forbrugeradfærden.

– Vi skal i iEnergi forsat beskæftige os med, hvilke muligheder der er for at skabe et mere fleksibelt energisystem både med hensyn til effekt- og nettilstrækkelighed. Vi skal illustrere mulighederne og skubbe på for de bedste rammer og løsninger, siger Christina Burgos Nittegaard bl.a. med tanke på, at der allerede i 2030 kan være op mod 1½ millioner elbiler inklusive batterier. 

De mange elbilbatterier kan sammen med styrbare bygninger med varmepumper, køleanlæg og mange andre apparater være fleksibilitetsressourcer på lokalt plan.

Udvikling af værdifællesskab

Christina Burgos Nittegaard fik sin ilddåb på iEnergis kickoff i marts, og hun glæder sig til at udvikle værdifællesskabet sammen med sine medlemmer i en vekselvirkning med de ressourcer og muskler, Green Power Denmark har:

– iEnergi har en enorm berøringsflade, hvor folk inspirerer hinanden og bygger videre på en dansk tradition om at være gode til at samarbejde. Min ambition er, at vi igennem det forsatte gode samarbejde præsenterer løsninger, der virkelig betyder noget for at kommet i mål med en grønnere energiforsyning og -forbrug, siger Christina Burgos Nittegaard. 

Blå bog, Christina Burgos Nittegaard

Uddannelse: Civilingeniør, energiretningen fra DTU (2006)

Cowi: EU-projekter med fokus på tekniske løsninger til CO2-neutrale samfund, analyser på bygnings- og energiområdet, energioptimering af hospitaler og virksomheder, bæredygtighedscertificeringer indenfor byområder og bygninger (DGNB).

Energistyrelsen: Langsigtet energiplanlægning i IEA-regi, forberedelse af COP15, varmepumpeordning, energisparesekretariat (fremme af energibesparelser i SMV’er), sekretariat for Rådet for Energieffektiv Omstilling (daværende Energispareråd).

Radius Elnet: Forretningsudvikling med fokus på anvendelse af data fra især de digitale forbrugsmålere.

Newsec: Afdelingsleder for bæredygtighedsafdelingen, der leverer ydelser til institutionelle investorer indenfor databaseret energistyring og grønne tiltag på ejendomsporteføljer.

Familieliv: Har to sønner på henholdsvis 14 og 10 år sammen med sin mand, Jacob Nittegaard.

Motion: Løber, står på ski og cykler.

Læsehest: Er i gang med ’Sapiens – En kort historie om menneskeheden’ og ’Patrick Melrose’-romanerne samt diverse podcast om adfærd, psykologi og selvfølgelig grøn omstilling.

 

Seneste nyt