(Fleksibel) Energi – til et grønt Danmark

Nordhavn

Intelligent Energi ser regeringens udspil til en ny energiaftale som et godt udgangspunkt for de videre forhandlinger. Aftalen er en væsentlig milepæl for udviklingen af et intelligent energisystem i det kommende årti og skal styrke fleksibiliteten på tværs af forsyningsarter og i slutforbruget.

Her til formiddag offentliggjorde regeringen sit længe ventede udspil til energiforlig: Energi – til et grønt Danmark. Udspillets initiativer fordeler sig på i alt 7 fokusområder, som indeholder flere gode elementer og er et godt udgangspunkt for de videre forhandlinger.

Afgiftslettelse på elvarme 

Intelligent Energi tager godt imod udspillet, og glæder sig over, at man nu vil tage hånd om de afgiftsbarrierer, som står i vejen for udrulningen af et intelligent energisystem. Regeringens forslag til reduktion af elvarmeafgiften bidrager således til at fremme integration og fleksibilitet på tværs af forsyningsarter og fleksibilitet i slutforbruget – og er til gavn for kunder og samfundsøkonomi i den grønne omstilling.

Hvad betyder en AFGIFTLETTELSE PÅ ELVARME?

Betydning af regeringens udspil om at sænke afgiften på elvarme med yderligere cirka 15 øre per kilowatt-time:

  • Hvis man bor i et parcelhus på 140 kvadratmeter, betyder regeringens forslag, at elvarmeregningen bliver cirka 2850 kroner mindre om året.
  • Hvis man bor i et parcelhus på 140 kvadratmeter og har en varmepumpe, er lettelsen på cirka 1400 kroner årligt.

Kilde: Ritzau 25.4.2018.


Smart energi – fra ord til handling

Sunde energiafgifter er en vigtigt grundsten i et fleksibelt og integreret energisystem. Regeringen vil følge afgiftsarbejdet op med en Handlingsplan for smart energi med fokus på digitalisering. Regeringen vil desuden nedsætte en task force for digitaliseringsparat lovgivning og smart regulering af forsyningssektoren.

Vi kunne have ønsket os, at man allerede i udspillet havde fremsat konkrete forslag, der udmønter noget af det arbejde, som allerede er gjort på dette område fx i regi af Platform for smart energi.

Vi er tilfredse med, at formuleringerne i afsnittet om ”Et integreret og fleksibelt energisystem i verdensklasse” ikke begrænser det videre arbejde, og vi deler regeringens fokus på data som det centrale bindemiddel i fremtidens energisystem. Denne del af udspillet forpligter regeringen yderligere til et smart energi-arbejde, der også var en del af Regeringsgrundlaget. Vi håber det nu kommer op i fart.

Vi er i dialog med ordførere og vil i de kommende forhandlinger arbejde for mere konkret indhold på dette felt i den endelige aftale.

Anbefalinger til en ny energiaftale

I lyset af regeringens udspil vil Intelligent Energi i den kommende periode lægge vægt på særligt fem hovedanbefalinger.

Vi har fokus på, at den næste energiaftale skal give energi- og forsyningssektorens aktører de bedst mulige rammer for at udvikle og anvende smarte og fleksible løsninger, som sikrer optimal anvendelse af den stigende mængde fluktuerende energi fra vind og sol.

Rammerne for styrket integration på tværs af forsyningsarter skal på plads, og markedets aktører skal have bedre rammer for at udvikle løsninger, som aktivere kunden og gør hverdagen nemmere, billigere og grønnere for hr. og fru Danmark.

fEM ANBEFALINGER til ny energiaftale

1. Økonomien (herunder afgifter) skal på plads for at fremme den grønne omstilling.

2. Danske styrkepositioner indenfor grøn innovation og kommercielle løsninger skal styrkes.

3. Der skal være luft til innovation i forsyningssektorerne.

4. Fjern administrative barrierer og ensret regulering på tværs af forsyningssektorerne.

5. Energieffektive bygninger skal være en integreret del af energisystemet.