Frisatte data skal skabe værdi for kommercielle aktører og elnetselskaber

Bygningshub
Digitalisering

Illustration: Colourbox

Myndigheder og selskaber har startet forsøg med frisætning af data for el- og fjernvarmeforsyningen af bygninger i Aarhus Kommune. Digitalisering med udnyttelse af milliarder af data skal også sikre, at elnettet er foran udbygningen med meget mere grøn energi og ikke bliver en flaskehals, mener Intelligent Energi.

Den danske energibranche kommer til at følge udviklingen og testen af en ny virtuel Bygningshub tæt, vurderer branchechef Helle Juhler-Verdoner fra Intelligent Energi.

– Digitalisering er en nøgle til at effektivisere processer både i bygge- og i energibranchen, siger Helle Juhler-Verdoner.

Med data og digitalisering kan elnetselskaber, udstyrsleverandører, fleksibilitets-leverandører - så som aggregatorer og elhandlere - VE-udviklere og andre interessenter for eksempel følge alle komponenter fra vugge til grav. Det kan skabe mere effektive beslutningsgange og sikre bæredygtige elementer i alle led, påpeger Helle Juhler-Verdoner. 

Bygningshubben er skabt af Energistyrelsen, Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering, Aarhus Kommune, varmeforsyningsselskabet Kredsløb i Aarhus og Energinet. Intelligent Energi har sammen med Energiforum Danmark og FRI bistået i faciliteringen af udviklingen.

Bygningshub.dk skal hjælpe med at give bygningsejere, bygningsadministratorer og serviceleverandører et bedre datagrundlag til at energieffektivisere deres bygninger og samtidig sikre en mere effektiv og energiøkonomisk drift.

Politisk beslutning bag Bygningshub

Regeringen og forligskredsen bag ’Klimaaftalen for energi og industri mv.’ fra 2020 har besluttet at etablere en Testfacilitet af en Bygningshub.

Bygningshub.dk er udviklet inden for rammerne af et samarbejde mellem Aarhus Kommune, Kredsløb, Energinet, Energistyrelsen og Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering.

Testfaciliteten åbnede 1. april 2022 og afsluttes med en evaluering ved udgangen af 2022. Hjemmesiden Bygningshub.dk vil være åben for udtræk af data til udgangen af 2023.

Bygningshubben kan også vise sig interessant på systemniveau. Med de nye meldinger fra regeringen om bl.a. at firedoble den samlede produktion af vedvarende energi på land frem mod 2030 – og tilsvarende ambitioner i Green Power Denmark – vil der blive pres på for at få udviklet VE-projekter. Og pres for at skabe balance i energisystemet:

– Frisættelse og deling af data bliver helt afgørende for, om vi kan balancere energisystemet, når meget mere ikke-styrbar VE-produktion kommer ind i elnettet og ud i forbruget. At få skabt balance i energisystem og lokale elnet er helt afgørende for, at vi når i mål med ambitionerne om at frigøre os fra russisk gas og skabe et klimaneutralt samfund, siger Helle Juhler-Verdoner.

Data for forbrug, vind og vejr

På Bygningshub.dk kan brugerne ifølge en pressemeddelelse fra projektpartnerne hente udvalgte data om el- og fjernvarmeforbrug i store bygninger med flere brugere og kombinere det med data fra BBR, lokale vejrstationer om vejrforhold og om energimærkninger. Data om el- og varmeforbrug og vejrforhold er på timebasis og opdateres ugentligt.

– Mange flere vindmøller og solceller på land stiller krav til de lokale elnetselskaberne, der allerede er presset på mandskab og til tider også på materiel. Vi ser ind i mere end en fordobling af det indenlandske elforbrug frem til 2030 og en markant udvidelse af VE-produktionen, siger Helle Juhler-Verdoner.

Intelligent Energi anbefaler, at et af de næste ’digitale skridt’ - i regi af S-regeringens kommende Digitaliseringsstrategi - bliver at oprette et Open Data Space for elnet-, fjernvarme- og vandselskabers forsyningsdata.

– Det er et af de håndtag, det er absolut nødvendigt at få etableret for at udnytte de mange nyttige data, som infrastrukturen producerer. Bygningshubben kan inspirere dette arbejde. Derudover skal selskaberne naturligvis også have de økonomiske rammer, der skal til, for at de kan være på forkant. Elnettet må fx ikke blive en flaskehals for elektrificeringen af samfundet, påpeger Helle Juhler-Verdoner.   

Data fra 3,3 millioner elmålere

I Bygningshubben vil data om el- og fjernvarmeforbrug blive leveret af henholdsvis Energinet og Kredsløb. Data er anonymiseret ved at aggregere dem fra alle forbrugere i de pågældende bygninger, så kravene til beskyttelse af personoplysninger i EU’s persondataforordning (GDPR) dermed bliver opfyldt.

– De lokale elnetselskaber har installeret 3,3 millioner fjernaflæste målere, der leverer data minimum hver time. Alle disse data skal stærkere i spil. Det vil de komme i forlængelse af den ny Elforsyningslovs krav om, at netselskaberne sætter data fri til brug for de kommercielle aktører. Vi ser Bygningshubben som et første skridt og elnetselskabernes datafrisættelse, som det næste sammen med et Open Data Space for forsyningsselskaber, siger Helle Juhler-Verdoner.

Bedre mulighed for at indfri potentialer

Energistyrelsen har - i samarbejde med Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering - det overordnede ansvar for etablering, drift, vedligehold og evaluering af testfaciliteten af Bygningshubben.

– Vi er overbeviste om, at indsatsen for at energieffektivisere bygninger kan gøres bedre og smartere, hvis vi stiller de nødvendige data til rådighed for bygningsejere og markedets aktører. Det vil give dem langt bedre mulighed for at indfri det store potentiale, vi ved der er for at reducere energiforbruget i bygningerne, siger vicedirektør Stine Leth Rasmussen fra Energistyrelsen i pressemeddelelsen fra stifterne.

Direktør i Energinet DataHub, Martin Lervad Lundø, kalder det ’oplagt’, at Energinet med udgangspunkt i data fra DataHub’en bidrager til energieffektiviseringen i Danmark.

– Med disse data kan bygningsejere få indsigt i energiforbruget helt ned på timebasis og på den måde finde områder med mulighed for forbedring og optimering af energiforbruget. Jeg tror på, at dér, hvor den grønne omstilling bliver koblet med data og digitalisering, er der, hvor vi for alvor kan flytte os på den grønne dagsorden, siger Martin Lervad Lundø.

Helle Juhler-Verdoner fra Intelligent Energi under Green Power Denmark er enig med den tilføjelse, at pointerne også gælder for energibranchen:

– Med data og digitalisering kan både ejere af elnet, fjernvarme og vand samt kommercielle aktører, der leverer ydelser til energisystem og elnet, og VE-udviklere få hjælp til at sætte turbo på den grønne omstilling, fastslår Helle Juhler-Verdoner.

Seneste nyt

Materialer