Gode takter i regeringens klima- og luftudspil - volumen i fleksibelt forbrug vokser

Christiansborg

iEnergi ser en række gode elementer i regeringens netop offentliggjorte klima- og luftudspil, som kan bidrage til øget integration og fleksibilitet i energisystem og energianvendelse. Den klare kobling mellem transportsektor og klimaindsats er desuden helt afgørende for, at vi effektivt når de danske klimamål.

Vi er glade for kombinationen af Energiaftalens fokus på fremme af varmepumper og Klimaudspillets fokus på grønne biler, fordi initiativerne sender investeringssignaler og vil øge volumen i forretningsmulighederne for fleksibelt forbrug. iEnergi samarbejder med centrale aktører om at forbedre rammerne for de forretningsmuligheder, som det stigende antal fleksibilitetsaktiverne (fx varmepumper og elbiler) skaber.

Klimaudspillets omtale af bedre samspil mellem elbiler og energisystemet er således meget positivt, og vi vil bruge det til at få realiseret vore anbefalinger om markedsmodeller for aggregatorer og honorering af fleksibilitet i energianvendelsen.

Udspillets indhold i forhold til fremme af grøn transport:

  • Et mål på minimum 1 mio. grønne biler i 2030.
  • Der nedsættes en kommission, der skal se på, hvordan vi på længere sigt kan fjerne de barrierer, der i dag hæmmer udbredelsen af grønne biler, herunder barrierer i skattestrukturen.
  • Der foreslås en vifte af konkrete initiativer på den korte bane, som gør grønne biler billigere at købe og billigere at køre i, herunder en reel afgiftsfritagelse for grønne biler under 400.000 i 2019 og 2020, en firmabilbeskatning, som giver 120-150.000 kr. ekstra at købe bil for, samt en pulje på 80 mio. til infrastruktur, mulighed for kørsel i busbanen og gratis parkering mv.

Miljøvenlig skibsfart og landstrømsanlæg

Klimaudspillet peger også på behovet for at satse på samarbejde om mere miljøvenlig skibsfart på hav og i havn. Vi håber, at det bl.a. kan inspirere By&Havn i København til at satse på landstrømsanlæg til krydstogtskibe, når de lægger til kaj.

Vi er netop igang med at opdatere vore tidligere beregninger sammen med interesserede medlemmer, og foreløbige analyser tyder på, at økonomien i landsstrømsanlæg er blevet billigere siden, vi i 2013 lavede tilsvarende beregninger, som dengang fik overbevist politikere om at reducere elafgiften på landstrøm.

Behov for at speede implementeringen op

Vi opfordrer til klare retningslinjer og hurtig implementering af både klimaudspil og energiaftale. Dette er afgørende fordi udspil og aftale har afgørende konsekvenser for de investeringer, der foretages i både infrastruktur og for udvikling af nye forretningskoncepter og ydelser.

Opvarmning og udfasning af oliefyr

Selvom vi er glade for Energiudspillets intiativer på varmeområdet, er vi ærgerlige over, at Klima- og luftudspillet ikke bidrager til en hurtigere udfasning af de ca. 100.000 oliefyr, der er tilbage i Danmark. Dette ville give god mening klima og energimæssigt i forhold til den individuelle opvarmning. 

Find udspillet her.

Emner

Emner

Seneste nyt