Varmepumper vinder frem

VARMEPUMPER
Energieffektivisering varmepumper

Salget af energieffektive varmepumper tog et kraftigt hop fremad i 2017. Det er vigtigt, at politikerne holder fast i det nye momentum og styrker den grønne omstilling med en permanent afgiftslettelse.

Salget af varmepumper tog et kraftigt hop fremad i 2017, viser nye tal fra Energistyrelsen. Varmepumperne er en hjørnesten i den igangværende omstilling af energisystemet i Danmark.

Særligt et stigende salg af luft-vand-varmepumper, der er med til at erstatte olie-, gas- og træpillefyr, er værd at bemærke. I absolutte tal steg salget af disse til 6.289 fra knap 4.000 året før.

Man skal huske, at en varmepumpe bruger tre gange mindre energi end et oliefyr.
Richard Schalburg, chefkonsulent i Dansk Energi 

- Det er positivt, at der er fremgang i salget af luft-vand-varmepumper og jordvarmeanlæg, da det betyder, at vi får udskiftet en del af de tilbageværende oliefyr. Man skal huske, at en varmepumpe bruger tre gange mindre energi end et oliefyr, siger chefkonsulent i Dansk Energi Richard Schalburg.

- Stigningen skyldes formentlig, at politikerne har fjernet PSO-afgiften samt beslutningen om at sænke afgiften på el til varme midlertidigt. Derfor er det også vigtigt, at lempelsen bliver permanent, da salget ellers vil bremse op igen til skade for den grønne omstilling og udfasningen af fossile brændsler.

Stort potentiale endnu

Også Simon O. Rasmussen, underdirektør i el- og vvs-installatørernes brancheforening TEKNIQ, lægger vægt på de større varmepumpers evne til at fortrænge fossile brændsler og glæder sig over fremgangen.

- Det er en bemærkelsesværdig udvikling, fordi varmepumper er ideelle ved udskiftning af olie- og gasfyr. Tallene vidner om, at markedet åbner sig mere nu, siger han.

Der er stadig et kæmpe potentiale for varmepumper til individuel opvarmning. Dansk Energi anslår det fremadrettede potentiale til i størrelsesordenen 500-600.000 varmepumper frem mod 2050, hvor Danmark skal være uafhængig af fossile brændsler.

- Derfor skal salget gerne op omkring 20-25.000 varmepumper om året. Elektrificering er vejen frem, og varmepumperne er en meget vigtig brik i at sikre omstillingen af energisystemet. Derudover er de med til både til at reducere energiforbruget og nå målet for vedvarende energi, så flere varmepumper er win-win for alle, siger Richard Schalburg.

Seneste nyt