Virkeligheden rykker ind på laboratoriet i real-tid

Data tæt på realtid kan bidrage til at skabe et mere fleksibelt elforbrug. Foto: PowerLabDK, DTY

Digital Energy Lab bygger bro mellem forskning og energisystemerne i den fysiske verden. Simuleringer kan vise nye veje til et effektivt og klimavenligt energisystem på tværs af forsyningsarter.

Forsyningsvirksomheder, it-leverandører, startups, forskere og studerende bliver med et nyt Digital Energy Lab på DTU inviteret til at tage et seriøst kig ind i fremtiden for at finde digitale løsninger, der kan spare investeringer i net og produktion – og mindske påvirkningen af Jordens klima.

- Meget kan løses med intelligent brug af data, men det skal hænge sammen med den fysiske verden. Med Digital Energy Lab bygger vi bro mellem de to verdener i tæt på real-tid, siger Frida Frost fra PowerLabDK på DTU Elektro.

Frida Frost er ansvarlig for etableringen af Digital Energy Lab, der er støttet af EUDP og har deltagelse af KMD (kunstig intelligens), DTU Campus Service (levering af bygningsdata), GreenLab Skive (levering af living lab-data), Uptime (udvikling af interface) og Gate21 (levering af data for udelys og smart cities fra DOLL Living Lab).

- Digital Energy Lab skal accelerere udviklingen af en dansk styrkeposition som verdensledende inden for digitale og data-drevne løsninger på energiområdet og dermed støtte en effektiv grøn omstilling ved at levere en infrastrukturplatform, alle kan teste løsninger på, siger Frida Frost.

Data fra hele landet

Med projektet stiller DTU heftig datakraft til rådighed for digitale simuleringer, der både kan gøre forskere og praktikere klogere på, hvordan fremtidens energisystem kan se ud på tværs af forsyningsarter.

DTU trækker allerede på data fra Bornholm, og det bliver i de næste år kombineret med data fra en række andre Living Labs – herunder GreenLab Skive, DOLL Living Lab, EnergyLab Nordhavn og REn Energi Lolland. Også data fra DTU’s egne bygninger og Risøs distributionssystem bliver involveret.

- Vi inviterer gerne andre ind til at ’lege med’ og teste, hvad der er muligt. Når elsystemet i fremtiden skal håndtere endnu mere fluktuerende energi fra vind og sol, bliver det nødvendigt at optimere på kryds og tværs af el, fjernvarme, bygninger mm. og samtidig sikre et robust og stabilt elnet. Det kan adgang til realtids-data hjælpe til med, påpeger Frida Frost.

Udviklingen skal accelereres

Hovedaktiviteterne for Digital Energy Lab, der foreløbig løber frem til sommeren 2021, vil være:

  • Energidatahåndtering: En open-access realtids (1 sekund) dataudvekslingsplatform med forbindelse til verdensledende fysiske laboratorier
  • Energisystemssimulation: Real-tids værktøjer til simulering af energisystemer og test af nye produkter og ydelser
  • Dataanalyse: Højperformance computer-cluster for brugerudviklede metoder inklusive metoder og værktøjer for kunstig intelligens

- Vores mål er at være med til at accelerere udviklingen af nye digitale, data-drevne løsninger. Danmark skal være en ledende nation i markedet for smarte løsninger, fastslår Frida Frost og oplyser, at ambitionen for Digital Energy Lab på længere sigt er, at det skal fungere på kommercielle vilkår og være åben for alle.                                          

Digital Energy Lab har et budget på 28,7 mio. kr. – heraf støtter EUDP med 13,9 mio. kr. Projektet er én af ti cases i publikationen ’Energi19: Energiforskning skaber stærke klimaløsninger’, der udgives af Innovationsfonden, EUDP og ELFORSK.

Hent publikationen hos Dansk Energi.