Digitalt styret varme-optimering og værdisætning af fleksibilitet i varme-el-samoptimering

iEnergis møder og workshops

Fleksibilitet i opvarmningen er et værdifuldt værktøj, der åbner op for en række fordele både i fjernvarmen og i forholdet til elnet og energimarked. Foto: TREFOR A/S.

Digitalisering, fleksibilitet og sektorintegration mellem el- og varmesektoren er nøgleområder i fremtidens energisystem. Kom med når iEnergi den 26. oktober tager fat på emnerne med målet om at komme nærmere en definition og indregning af fleksibilitet i energisystemets samfundsøkonomi.

Sektorintegration mellem el- og varmesektoren er helt afgørende for at kunne anvende stigende mængder grøn energi og møde CO2-målsætningerne med høj forsyningssikkerhed og omkostningseffektivitet.

Fjernvarmen kan som beskrevet i Flex4RES gøre Norden til en fleksibilitetshub, der driver mere VE ind i systemet og høster økonomiske fordele af at bringe energisystemet i balance. Derfor er Intelligent Energi optaget af, at fjernvarmen i sine investeringer får de rette incitamenter til at både driftsoptimere inden for fjernvarmen fra produktion til kunde og samoptimere driften med de gevinster, der kan høstes i energimarkedet.

Reduktion og forskydning af varmeforbruget kan aflaste både el- og varmeproduktion i spidslasten og dermed reducere anvendelsen af eventuelle fossile brændsler i varmeproduktion ved spidslast. Men øget kapacitet i fjernvarmen kan også øge fleksibiliteten i varmeproduktionen og dermed øge indtjening fra elmarkedet og reducere behovet for reservelast, som også kan være fossil i dag. Med andre ord er værdisætning af fleksibilitet i opvarmningen et værdifuldt værktøj, der åbner op for en række fordele både i fjernvarmen og i forholdet til elnet og energimarked. Ved at optimere denne fleksibilitet kan fjernvarmen spille en central rolle i et grønt integreret energisystem i balance.

Hvis rammerne for investering skal ændres, bliver spørgsmålet, hvordan vi afdækker den investeringsrisiko, der ligger i interaktionen med energimarkedet, og dermed hvordan vi fastlægger fleksibilitetsværdien i fjernvarmen? Det er nødvendigt at besvare, hvis fleksibilitet skal indregnes korrekt i fremtidige investeringer. Ikke mindst i de projektforslag, der er under udarbejdelse i den igangværende konvertering af 400.000 gaskunder, som enten skal omlægges til fjernvarme eller individuelle varmepumper eller noget ind imellem.

Vejledning til samfundsøkonomiske analyser på energiområdet” indeholder muligheden for indregning af betaling for fleksibilitetsydelser til elnettet i fjernvarmeprojektforslag. Men det indgår typisk ikke i projektforslagene. Den kommende drejebog om udfasning af fossile brændsler bør have digitaliseringens og samoptimeringens potentiale med i sine anbefalinger.

Vi inviterer derfor til debat og oplæg om cases, der kan bruges som bidrag i Energistyrelsens arbejde, og Energistyrelsen vil fortælle, hvad der er på vej og deres overvejelser ift. fleksibilitet m.m. Vi har også inviteret en række aktører til at præsentere deres cases, som belyser digitaliseringen, varmeoptimeringen og varme-el-samoptimeringens værdi, dvs. fleksibilitetens værdi for brugeren og for samfundet.

Med oplæg og debat er det vores mål at komme nærmere en definition og indregning af fleksibilitet i energisystemets samfundsøkonomi, for vi har ikke råd til at vente.

Program og tilmelding kan findes i informationsboksen til højre.

Information

Dato
26 oktober 2021
Sted
Energiens Hus, Vodroffsvej 59, 1900 Frederiksberg C + Online via Teams
Pris

Deltagelse er gratis

Varighed

Kl. 13.00-16.15

Program