Debatindlæg: Let afgiftsanker

DEBAT

ENERGI: Danmark har i ord sat sejl mod et intelligent energisystem, hvor el-, vand-, varme- og gasforsyningen spiller sammen om at levere grøn energi til danskerne. Senest har regeringens energikommission givet sit bud på kursen: Energiforbruget skal gøres fleksibelt og mere af vores varme skal være fra varmepumper.

Her kan hybrid-pumper spille en vigtig rolle. Når det eksempelvis blæser, og vi har billig strøm, kan de køre på el. Og når elprisen er høj, kan de skifte til biogas. På den måde kan el give 80 procent af varmen, og biogas de sidste 20 procent.

Samtidig kan varmepumper tænde og slukke automatisk og på den måde stabilisere elnettet. Sådan kan små og store varmepumper også give et mere fleksibelt energisystem. De kan erstatte oliefyr i private husstande, anvendes hos virksomheder eller levere varme til fjernvarmenettene. Men salget af varmepumper går desværre langsomt. Derfor har Energistyrelsen givet 25 mio. kroner til nye modeller, der kan få flere varmepumper ud i landet. I stedet for at købe kan man f.eks. få varme på abonnement – en slags ”Netflix for varmepumper”.

På den måde kan man bare læne sig tilbage og nyde billig og grøn varme.

Det er en god start. Men som Energikommissionen peger på, er der også akut behov for at se på de afgifter, der holder fremtidens energi tilbage.

Heldigvis vil regeringen lave en Handlingsplan for Smart Energi. Vi foreslår, at planen bruges til at lette det anker, som afgifterne udgør.

Samtidig bør planen indrette elmarkedet, så vi i højere grad kan bruge varmepumpernes fleksibilitet. Netop nu skal mange boligejere og fjernvarmeværker til at vælge deres næste varmekilde. Det kan ikke vente til en energipolitisk aftale efter 2020.

Jo længere vi venter, desto større risiko for at vi låses fast med forkerte teknologier mange år fremover.

Dette debatindlæg blev bragt i NORDJYSKE Stiftstidende den 19. maj 2017.

Seneste nyt