iEnergi har flyttet hegnspæle på sektorkobling og fleksibilitet

Knud Pedersen på iEnergis årsmøde 2023

’Udfordringen bliver at holde balance mellem forbrug og produktion i elsystemet. Vi har brug for en række former for fleksibilitet ud fra et ’smart energy’-perspektiv med intelligent styring af forbrug på baggrund af prissignaler fra elmarkedet og fra elnetselskabernes tidsdifferentierede tariffer’, siger Knud Pedersen i et afskedsinterview med iEnergi. Foto: Lars Rønbøg

Bestyrelsesformand og branchechef takker begge af på årsmødet i Branchefællesskab for Intelligent Energi den 31. januar. De seneste 10-12 år er meget forandret – herunder forståelsen for, at sektorkobling og fleksibilitet er afgørende for et grønt energisystem, der hele tiden skal være i balance.

I 2023 er der frivilligt og på rene markedsvilkår tilsluttet omkring 70.000 kW nye solceller i bygninger hos private og mindre erhvervsdrivende alene på Sjælland, Lolland Falster og øerne.

De 70 MW sol er mere end en fordobling af 2022 og syvdobling sammenlignet med 2021. Langt de fleste af anlæggene, der i gennemsnit er på 12 kW, er tilsluttet distributionsnettet (0,4 kV) hos netselskaberne Cerius og Radius.

Knud Pedersen, der er bestyrelsesformand både for de to netselskaber og for Branchefællesskab for Intelligent Energi (iEnergi) ser solcellerne som et af mange eksempler på, at der – trods nogle mediers foretrukne narrativ – vitterligt er fuld gang i den grønne omstilling bakket op med overvågning, forstærkning og udbygning af de lokale, nationale og internationale elnet.

Trods enorme forandringer er elnettet fortsat i balance.

– På landsplan har vi rundet 200.000 elbiler, og sektorkoblingen mellem el og transport går hurtigere end forventet. Elnetselskaberne er også i gang med rigtig mange projekter med fjernvarmeselskaber, der vil investere i store, eldrevne varmepumper. Vi er som samfund i gang med strukturelle forandringer på tværs af sektorer i et omfang, vi ikke har set før, fastslår Knud Pedersen i et afskedsinterview med iEnergi.

Dynamisk duo takker af

På årsmødet i Intelligent Energi den 31. januar træder Knud Pedersen nemlig tilbage som iEnergis eneste bestyrelsesformand siden stiftelsen den 13. marts 2012. Årsmødet er også sidste arbejdsdag iEnergi for Helle Juhler-Verdoner efter knap ti år som branchechef.

Sammen har de to sammen med den øvrige bestyrelse og mange aktive medlemmer flyttet mentale og praktiske hegnspæle i forhold til dyder som systemtænkning, sektorkobling, energieffektivitet og forbrugsfleksibilitet – bundet sammen af en dyb digitalisering, der er gjort mulig af målere og kommunikation over internettet.

– Jeg kan godt være utålmodig i forhold til det politisk-administrative system, men ting tager tid. Det er let at opstille politiske mål, men beslutningerne skal eksekveres på mange niveauer i samfundet, siger Knud Pedersen, der roser klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) for et seriøst og konkret arbejde med at øge eksekverings-kraften i regi af regeringens nationale energikrisestab, NEKST.

– Elnetselskaberne har brug for robuste, økonomiske rammevilkår, og de skal udarbejdes med respekt for opgavens størrelse, mener Knud Pedersen og påpeger, at alene Cerius og Radius skal investere 17 mia. kr. frem til 2030.

Eksekvering i alle led

Eksekvering handler ifølge iEnergi-formanden udover om udmøntning af politiske beslutninger bl.a. om grønt tillæg også om komplicerede investeringsbeslutninger eksempelvis i de 400.000 danske hjem, der ifølge politiske beslutninger skal skifte olie- og gasfyr ud med fjernvarme eller varmepumper, og de ca. 2,5 mio. ejere af fossilbiler, der bl.a. af klimahensyn skal skifte til elektricitet eller andre grønnere løsninger.

Altså beslutninger med afgørende betydning for borgernes privatøkonomi.

Elektrificeringen af stadig flere sektorer i mere eller mindre avancerede former for sektorkoblinger har været fokusområde for iEnergi; en fokus, der giver stadig mere mening. I de forgangne ti år er CO2-udledningen fra en dansk kilowatttime ifølge Green Power Denmark faldet med ca. 75 procent takket være investeringer i vind- og solenergi samt kraftvarmeværker fyret med bæredygtig biomasse.

Udbygningen med en mere klimavenlig produktionskapacitet og elektrificeringen af en stigende del af energiforbruget er sket samtidig med, at elnetselskaberne som krumtap for omstillingen har fastholdt en leveringssikkerhed på over 99,995 procent.

Omstillingen fortsætter med elektriske transportmidler af alle slags, individuelle varmepumper, store varmepumper og elektriske løsninger til industrien. Plus naturligvis flere store og små VE-anlæg eventuelt inklusive batterier/brintproduktion og stadig mere avancerede ladeløsninger til køretøjer (vehicle-to-grid). Alt det kræver over hele landet stærkere distributionsnet fra 0,4 over 10/15 til 50/60 kV.

– Vi har i Cerius-Radius lanceret et udbud med 23 hovedstationer, der skal etableres de næste 3-4 år. Fra at bygge en hovedstation hvert fjerde år, skal vi nu bygge fire om året, siger Knud Pedersen om de store stationer.

Nødvendig balance mellem forbrug og produktion

Knud Pedersen forventer fortsat udbygning med store solcelleparker, og han regner med, at også opstilling af vindmøller på land kommer op i gear igen efter nogle stille år.

– Vi har som samfund stadig tunge beslutninger forude. Udfordringen bliver at holde balance mellem forbrug og produktion i elsystemet. Vi har brug for en række former for fleksibilitet ud fra et ’smart energy’-perspektiv med intelligent styring af forbrug på baggrund af prissignaler fra elmarkedet og fra elnetselskabernes tidsdifferentierede tariffer, siger Knud Pedersen.

Vi har som samfund stadig tunge beslutninger forude. Udfordringen bliver at holde balance mellem forbrug og produktion i elsystemet.
Knud Pedersen, bestyrelsesformand, iEnergi

Enslydende meldinger fra elnetselskaber over hele landet viser, at mange forbrugere reagerer på prissignalerne ved at spare på elektricitet og flytte forbrug til billigere timer. Udviklingen på solceller viser også, at en del kunder aktivt vælger at investere i teknologi, der kan nedbringe indkøb af strøm via elnettet.

– Vi skal fremover skabe stærkere forbindelser især til fjernvarmebranchen, men også til vand-/spildevandsektoren. Mange kraftvarmeværker spiller allerede sammen med elsystemet ved at handle på de forskellige markeder, men der er yderligere muligheder for at kombinere VE-el med udnyttelse af overskudsvarme fra en lang række kilder. Samlet vil det give en højere energieffektivitet og give bedre muligheder for at balancere elsystemet, siger Knud Pedersen.  

På vej mod 100 procent VE-el

Knud Pedersen ser iEnergi som et fortsat egnet og unikt forum til at udvikle en fælles forståelse mellem en lang række forskellige markedsaktører og infrastrukturselskaber.

– Det gælder elnetselskaber, andre forsyningsselskaber, kommuner, teknologiske institutter og forskningsmiljøer, udstyrsleverandører og andre aktører i forhold til de udfordringer og muligheder, der er i at udvikle løsninger på tværs af siloer. Det gælder om at øge hastigheden i den grønne omstilling og samtidig bruge de mange forskellige ressourcer, som vi råder over, til at komme så langt som muligt og så ressourceffektivt som muligt, siger han.

Fortsat udvikling af fælles forståelse er nødvendigt i forhold til politikere, myndigheder og udstyrsleverandører, mener Knud Pedersen og påpeger, at vind- og solenergi dækkede 64 procent af elforbruget i 2023 og har kurs mod meget mere.

➤ Læs 'Aldrig har den strøm, vi bruger, været mere grøn' hos Green Power Denmark

– I slutningen af 1980’erne var det den generelle holdning, at der var plads til maksimum 10 procent vindenergi. Nu er 100 procent inden for rækkevidde, og vi arbejder med et helt andet tankesæt og andre teknologiske løsninger. Elektricitet kan fortsat ikke lagres i længere tid og større mængder, så vi skal presse på i forhold til fleksibilitetsdagsordenen, siger Knud Pedersen, der roser Helle Juhler-Verdoner for som branchechef at have sikret iEnergi bred anerkendelse og respekt for seriøst at ’nørde’ igennem på teknisk komplicerede emner.

Knud Pedersen er ikke i tvivl om, at den grønne omstilling har nået et ’point of no return’, og at elektrificeringen af vores energisystem spiller en central rolle for, at vi kan slippe af med fossile brændsler som olie og gas.

– Investeringer i solceller, varmepumper, elbiler, ladeudstyr og meget andet viser, at vi er på rette vej – og at det går hurtigt. Vi har et stærkt elnet, der gør, at alle roligt kan investere og yde deres bidrag til den grønne omstilling, siger Knud Pedersen.

Seneste nyt