Tre vigtige debatter skal sparke mere liv i den grønne omstilling

ÅRSMØDE
Knud Pedersen, formand for Cerius og Radius

Knud Pedersen er distributions- og reguleringsdirektør i Andel og bestyrelsesformand for de østdanske netselskaber Cerius og Radius, så han oplever dagligt en travlhed uden sidestykke. Foto: Thomas Steen Sørensen

På Intelligent Energis årsmøde vil formand Knud Pedersen drøfte en mere fremsynet regulering af elnetselskaberne, incitamenter på tværs af forsyningsarter og fremme af fleksibilitet bl.a. hos de fjernvarmeværker, der skal give borgere med naturgaskedler et alternativ.

De danske elnetselskaber distribuerer godt 35 mia. kWh elektricitet om året. I løbet af de næste 8-10 år kan mængden som følge af Danmarks grønne omstilling blive øget til det dobbelte eller tredobbelte.

Knud Pedersen, der er formand for Intelligent Energi, mener, at hvis det danske energisystem om få år skal håndtere et forbrug og en produktion, der ligger på 70-100 mia. kWh, så må myndighederne skifte fokus i den måde, elnetselskaberne bliver reguleret.   

 Vi står overfor en opgave af historisk karakter, både hvad angår størrelse og hastighed. Vi har ingen tid at spilde, så jeg håber, at politikere og myndigheder meget hurtigt hjælper med at skabe større klarhed over elnetselskabernes økonomiske rammer. Vi skal alle sammen accelerere vores processer, siger Knud Pedersen.

Vi står overfor en opgave af historisk karakter, både hvad angår størrelse og hastighed. Vi har ingen tid at spilde, så jeg håber, at politikere og myndigheder meget hurtigt hjælper med at skabe større klarhed over elnetselskabernes økonomiske rammer.
Knud Pedersen, formand for iEnergi

Intelligent Energi mener, at der er behov for en fremadskuende regulering, der fremmer overordnede mål om klima og elektrificering – og ikke en regulering, der detailgodkender ud fra historiske data. Det er for langsommeligt og for ressourcekrævende for både myndigheder og elnetselskaber. I stedet skal der være enighed om de mål, man sigter efter:

– Vi har brug for en regulering, der kigger fremad, skaber gennemsigtighed og stimulerer de nødvendige investeringer, siger Knud Pedersen, der dermed løfter sløret for et af de emner, han gerne vil drøfte med medlemmer og andre deltagere på årsmødet i Intelligent Energi alias iEnergi mandag den 16. maj i København.

 Læs om årsmødet 16. maj og tilmeld dig

Ny virkelighed – ny balance

Knud Pedersen er distributions- og reguleringsdirektør i Andel og bestyrelsesformand for de østdanske netselskaber Cerius og Radius, så han oplever dagligt en travlhed uden sidestykke. Gennem de seneste år har indtægtsrammer, forrentningskrav og effektiviseringskrav sikret lave tariffer til net-kunder over hele landet, men det er nye og anderledes tider:

De danske elnetselskaber driver et uhyre effektivt net takket være et stærkt fokus bakket op af de seneste års regulering. Hensynet til effektivisering skal nu balanceres i forhold til de klimamål, Folketinget og EU har sat for 2030 og 2050. Fremadrettet skal elnettene på den ene side servicere kundernes stigende elforbrug, når de investerer i elbiler, varmepumper og andre elforbrugende enheder, og på den anden side stadig mere lokalt produceret elektricitet, påpeger Knud Pedersen.

Massive investeringer i elnet

Elektricitet er krumtappen i den grønne omstilling, og et øget forbrug kræver flere investeringer i transformere, kabler og andet udstyr. For at holde disse milliardinvesteringer i ave, skal elnettet spille tæt sammen med andre forsyningsarter.

Det andet emne, Knud Pedersen vil debattere, handler derfor om rammerne for dette samspil mellem VE-produktion, elnet, fjernvarme, vand/spildevand, biogas, nye teknologier som Power-to-X-anlæg, opladning af batterier og omstilling af industrier væk fra naturgas.

 Ensartet regulering på tværs af sektorer er ikke et mål for os i Intelligent Energi, men det er vigtigt, at vi får skabt de rette prissignaler og markedssystemer, så vi kan få et sektorkoblet samspil, siger Knud Pedersen.

Alle sektorer skal, mener han, have incitament til at elektrificere, dimensionere og digitalisere deres aktiver for at vi samlet set får et højere tempo i den grønne omstilling.

 Uden en aktiv tilgang fra myndighedernes side vil vi få et samlet set ineffektivt energisystem, siger Knud Pedersen og nævner optimal udnyttelse af biogas fra renseanlæg, lagring af energi bl.a. i fjernvarmen og Power-to-X som tre af mange eksempler på sektorkobling.

Brug for masser af fleksibilitet

iEnergi-formand Pedersen peger på styrbare el-drevne aktiver – både på forbrug og produktion – som nødvendige midler til at høste maksimale fordele ved en udbygning af elkapacitet, der langt hen ad vejen kommer fra variable energikilder som vind og sol.

Elnetselskabernes tidsdifferentierede tariffer på forbrug og tilbud om begrænset netadgang for både forbrug og produktion er nogle af de virkemidler, der kan fremme denne dagsorden.

 Vi får brug for masser af fleksibilitet for at kitte energisystemet sammen under det kraftige vækstscenarie, vi kigger ind i. På den baggrund undrer det mig, at ingen af de projektforslag, vi har set indtil nu for udrulning af fjernvarme som erstatning for naturgasfyr, indregner den værdi, som salg af fleksibilitet giver i energimarkedet, siger Knud Pedersen, der hermed er fremme ved et tredje emne for debatterne på mandag:

Vi skal arbejde sammen med myndigheder og andre aktører om at sikre et incitament til, at fjernvarmeværkerne kan høste oplagte samfundsgevinster. Det vil være en fordel for det samlede energisystem og samtidig være med til at sænke varmepriserne for kunderne, påpeger Knud Pedersen.

Hjertesag: Fordele for kunderne

For formanden for Intelligent Energi er det en hjertesag at sikre, at kunderne får økonomiske gevinster ved at understøtte den grønne omstilling ved at bidrage med fleksibilitet:

Sammen med borgere og virksomheder kan vi – hvis de rette regulatoriske forhold er til stede – udvikle et teknisk og økonomisk effektivt energisystem, der kan håndtere et to- eller tredoblet elforbrug og dermed den grønne omstilling, som regeringen og Folketinget efterlyser, og som vi alle ønsker, siger Knud Pedersen.  

Seneste nyt