'Lokalt produceret energi styrker fællesskabet'

SPØRGSMÅL/SVAR
Energifællesskab Avedøre har som sit første initiativ opsat ladestandere ved Hvidovre Gymnasium.

Energifællesskab Avedøre har som sit første initiativ opsat ladestandere ved Hvidovre Gymnasium. Initiativet har modtaget midler fra Pulje til Grøn By fra Hvidovre Kommune. Ladestationen indvies i august inkl. et tag med solceller, men allerede nu kan borgere oplade deres biler. Illustration udlånt af EBO Consult

Borgerenergifællesskaber bidrager til grøn omstilling og stærkere lokalt fællesskab, mener borgmester Helle Adelborg (S) fra Hvidovre Kommune, der har stiftet Energifællesskab Avedøre sammen med Hvidovre Gymnasium og HF, Avedøre Landsbylaug, Avedøre Fjernvarme, Filmbyen og EBO Consult. Vi har stillet borgmesteren en række spørgsmål.

Hvorfor er borgerenergifællesskaber som Energifællesskab Avedøre interessant for Hvidovre Kommune?

– Den grønne omstilling er en meget stor opgave, hvor vi skal være åbne for at tænke nyt. Vi tror på, at fremtidens grønne energiforsyning også omfatter lokalt produceret vedvarende energi. De lokale energifællesskaber bidrager både til den grønne omstilling og styrker det lokale fællesskab, som er en vigtig del af Hvidovres DNA, siger borgmester Helle Adelborg (S) fra Hvidovre Kommune.

Hvad kan borgerenergifællesskaber tilbyde af ekstra værdi i forhold til kendte former for samarbejde?

– Borgerenergifællesskabet kan producere strøm og sælge den lokalt. Det betyder, at vi nu kan få sat solceller op på tagene af kommunens bygninger til glæde for både borgere, virksomheder og kommunens egen drift.

Økonomien er altid en udfordring, og derfor er vi også opsatte på at finde de mest effektive tiltag både for reduktionen af klimagasser og klimatilpasning.
Helle Adelborg, borgmester, Hvidovre Kommune

– Energifællesskabet gør desuden, at strømforbruget bliver jævnet lidt ud, og at solceller eller andre grønne teknologier bliver udnyttet bedre. Børnehaver og skoler bruger fx strøm om dagen, mens borgerne er på arbejde, og når de har lukket og kun har et minimalt strømforbrug, er borgerne kommet hjem og skal bruge strøm til madlavning, tøjvask osv.

Hvilke overordnede ambitioner har I for den klimaplan, jeres kommune arbejder på?

Helle Adelborg, borgmester i Hvidovre Kommune
Helle Adelborg. Foto: Hvidovre Kommune

– De overordnede mål er at blive klimaneutral i 2050 og at sørge for en klimatilpasning, der beskytter borgere og virksomheder mod konsekvenserne af klimaforandringerne, eksempelvis oversvømmelse. Det er ikke noget kommunen kan gøre alene, så det er vores ambition, at alle – borgere, virksomheder, forsyningsselskaber og andre interessenter – kan se tiltag i klimaplanen, der er relevante og positive for dem. Og at de har lyst til at bidrage til at gøre planen til virkelighed.

Hvilke barrierer ser du for en accelereret grøn omstilling i Hvidovre Kommune?

– Økonomien er altid en udfordring, og derfor er vi også opsatte på at finde de mest effektive tiltag både for reduktionen af klimagasser og klimatilpasning. Vi har også øje for, at det giver en god udvikling af byen for eksempel med rekreative områder.

– En anden udfordring er, at vaner er svære at ændre. Derfor er det vigtigt at kommunikere om meningen med forandringerne, og ofte kan det være godt, hvis der også er en ’gulerod’ – for eksempel at man sparer penge. Derfor håber vi også, at der er rigtig mange i Hvidovre, der vil give input til klimaplanen, så vi kan hjælpe os selv og hinanden med at gøre de rigtige ting.

– En tredje problemstilling handler om lovgivningen. Den har gjort, at det ikke kan svare sig at sætte solceller på kommunens bygninger, og at ladestandere til kommunens elbiler ikke må bruges af andre. Den slags uhensigtsmæssige barrierer har vi ikke råd til, når vi skal løse den her opgave.

– Den 25. juni 2021 indgik regeringen en bred politisk aftale om tilskud til den grønne omstilling af transportsektoren og løfter om en ny lovgivning. Jeg håber, at det kan løse nogle af de problemer, vi oplever i kommunerne, siger Helle Adelborg.

Seneste nyt