Lovgivning skal vinke farvel til den analoge verden

Data og digitalisering

Kommuner og store virksomheder kan deltage i markederne for system- og fleksibilitetsydelser ved at styre sine elektriske anlæg. Illustration: IBM.

Vigtige næste skridt frem mod Folketingets klimamål for 2030 handler om digitalisering af el- og varmesektorerne. Det kræver, at en række love systematisk kigger frem i stedet for tilbage, mener branchechef Helle Juhler-Verdoner fra Intelligent Energi.

Ubetinget ros! Branchechef Helle Juhler-Verdoner fra Intelligent Energi glæder sig over en række beslutninger, der er truffet i Folketinget det seneste års tid for at fremme den grønne omstilling bl.a. inden for opvarmning.

 Regeringen og Folketinget har haft blik for den økonomiske side af sagen, men…, siger Helle Juhler-Verdoner.

Og der er ofte et ’men’. I denne sammenhæng handler det om noget, der er kompliceret for statsadministration, politikere og alle andre aktører: At tænke på tværs af forsyningssektorer og at få lovgivningen til at understøtte en digital fremtid fremfor en analog tænkning.

– Hvis vi med lovgivningen hænger fast i fortiden, får vi ikke det fulde udnytte af den digitale udvikling, der fejer ind over energi- og forsyningssektorerne i Danmark og resten af verden. Energiselskaberne har investeret flere milliarder kroner i smarte målere, og de giver på daglig basis enorme mængder data. Udnyttelse af disse data på tværs af sektorer er afgørende for at skabe nye forretningsmuligheder og holde prisen på den grønne omstilling nede, siger Helle Juhler-Verdoner.

Årsmøde på onsdag

Netop koblingen mellem digitalisering og politik er et af de varme emner på Intelligent Energis årsmøde på onsdag i næste uge, hvor der er sammensat et stærkt program i sektorkoblingens og systemintegrationens ånd.

– Lovgivning er fortsat meget silo-opdelt og uden krav til styring og samspil på tværs for at optimere vores fælles infrastruktur. Derfor risikerer vi, at vejen frem mod 70 procentsmålet for 2030 og den videre vej frem mod CO2-neutralitet bliver for dyr og ikke smart, siger Helle Juhler-Verdoner.

Glem Jyske Lov – vi er digitale!

Visionen for Intelligent Energi er bl.a., at investeringer også i varmepumper og bygninger bliver fremtidssikret, så de er digitale og dermed styrbare i morgen, i 2025, i 2030 og videre frem.

– Apparater og bygninger skal kunne reagere på prissignaler og incitamenter fra vores elsystemer og fra vores fjernvarmesystemer, ligesom opladning af elbiler skal understøtte en optimal udnyttelse af vores elnet, siger Helle Juhler-Verdoner.

Sat på spidsen: Glem pen og papir og Jyske Lov! Verden er digital og åben for, at vi kan tænke i samspil mellem infrastrukturer, sektorer og energimarkeder.
Helle Juhler-Verdoner, branchechef, Intelligent Energi

Intelligent Energi anbefaler, at alle lovgivningsinitiativer fremover sker med tanke på, at vi har digitaliseret vores forsyningssektorer fra VE-produktion over infrastrukturen ud i forbruget.

– Sat på spidsen: Glem pen og papir og Jyske Lov! Verden er digital og åben for, at vi kan tænke i samspil mellem infrastrukturer, sektorer og energimarkeder, siger Helle Juhler-Verdoner.

Gode tilbud til 450.000 hjem

Branchechefen vurderer, at det er afgørende nødvendigt at tænke nyt for at nå mange af de 450.000 ejere af olie- og gasfyr, der skal finde grønnere løsninger, hvis 70 procentsmålet skal nås.

– Konsekvensen af, at lovgivningen ikke systematisk tænker i digitale muligheder, er, at de enkelte forsyninger, erhverv og husholdninger undlader systematisk at investere i digitalt understøttede løsninger, der kommunikerer med omverdenen. Derfor risikerer vi at binde betydelige summer i teknologi, der ikke kan reagere time-for-time – eller med kortere intervaller – på prissignaler. De kan altså ikke byde deres fleksible forbrug effektivt ind i energimarkederne, og det vil være knaldhamrende ærgerligt – og dyrt for samfundet, siger Helle Juhler-Verdoner og tilføjer:

– Vi har en underskov af digitale entreprenører, der tripper for at tilbyde samfundet energieffektive og -fleksible løsninger. Hvis dette potentiale for jobskabelse og eksport skal udløses, kræver det et skub fra Folketinget – bl.a. i forhold til frigivelse af data.

Samspil med kommuner

Intelligent Energi mener, at det er afgørende, at kunder, borgere og virksomheder træffer det grønne, billige, faktabaserede og smarte valg her og nu… og ikke i 2035.

– Vi skal klæde borgere og kommuner på, så der kommer fremdrift i forhold til omstillingen i olie- og gasområderne til henholdsvis fjernvarme og individuelle varmepumper. Det er vigtigt at få hjulpet 450.000 borgere og 98 kommuner til at træffe de rette valg lige nu og her, fastslår Helle Juhler-Verdoner og påpeger, at en analyse lavet af Market Minds for Energifonden viser, at ca. halvdelen af borgerne på ny vil vælge fossil opvarmning, hvis deres gamle fyr bryder sammen… også selv om det ofte er en dyrere løsning.

– Halvdelen! Her er der tydeligvis brug for en fælles indsats om at understøtte det oplyste, grønne valg. Jeg glæder mig til at få en debat på vores årsmøde om, hvordan vi kan skabe det rette beslutningsgrundlag ude i kommunerne – i tæt dialog mellem kommuner, forsyninger og varmepumpeleverandører om, hvad der lokalt er den rette løsning for borgere og virksomheder, siger Helle Juhler-Verdoner.

Og tilbage til ’men’-et: Samtidig skal det sikres, at de løsninger, der så vælges, bygger på krav om intelligent styring af større bygninger, direkte adgang til varme- og el-data og meget mere.

– Vi har en historisk chance for at udvikle attraktive, digitale forretningsløsninger. Lad os gribe muligheden. Nu! siger Helle Juhler-Verdoner.

Årsmødet i Intelligent Energi foregår onsdag den 27. januar.

Seneste nyt