‘Skyen’ står på jorden og kan blive grønnere

SPAR ENERGI
Grøn sky

De store it-koncerner arbejder på at nedbringe den CO2-udledning, der er forbundet med datacentre. Dansk Overskudsenergi opfordrer med initiativet Grøn Sky brugerne til at spille med ved at fordele deres data på et strakslager og et langtidslager. Illustration: Colourbox.

Startuppen Dansk Overskudsenergi udfordrer it-giganter på grønne lagerløsninger. Ved at langtidslagre data kan familier og virksomheder spare penge/energi og skåne klimaet for betydelige CO2-udledninger, mener adm. direktør Pierre Bennorth.

Hvor og hvordan lagrer du og din virksomhed dokumenter, fotos og andre elektroniske filer? Uanset valg af lagerløsning har det en påvirkning af klimaet.

Den lille startup Dansk Overskudsenergi, der er medlem af Intelligent Energi, tager nu konkurrencen op med Dropbox, iCloud, OneDrive og andre store spillere med en international lagerløsning med navnet Grøn Sky. Ambitionen med den grønne sky er at minimere klimaaftrykket betragteligt. Målgruppen er ’alle der gemmer data i skyen’ – altså både almindelige mennesker, institutioner og (energi)virksomheder.

Stifteren af Dansk Overskudsenergi og datterselskabet Grøn Sky, adm. direktør Pierre Bennorth, peger på, at ‘skyen’ er lig med jordnære datacentre, der bruger rigtig meget energi. Den bagvedliggende elproduktion har en betydelig påvirkning af klimaet.

– Vores brug af internettet har en CO2-udledning, der svarer til verdens samlede flytrafik. Det vil vi ændre, fastslår Pierre Bennorth.

Mange data bruger vi sjældent

Dansk Overskudsenergi har bygget Grøn Sky til Oracle Cloud Infrastructure (OCI). Energibesparelsen opnås ved at fordele data på to lagre: Et strakslager og et langtidslager. Desuden hjælper Grøn Sky sine kunder med at rydde op i data ved at foreslå, at ubrugt data flyttes til langtidslageret.

– Mange af de data, virksomheder og familier har lagret, bruger vi sjældent. Hvis vi kan vente nogle timer med at få fotos eller andre filer fra et langtidslager, kan vi spare op til 90 procent af energiforbruget og dermed en masse CO2. Vi har undersøgt vores eget dataforbrug: 80 procent havde vi ikke kigget på i et år, fortæller Pierre Bennorth.

Vores brug af internettet har en CO2-udledning, der svarer til verdens samlede flytrafik. Det vil vi ændre.
Pierre Bennorth, adm. dir., Grøn Sky

Et særligt kig har Dansk Overskudsenergi på forsyningsbranchen for el, vand/spildevand og varme, der ligger inde med store mængder data, der sandsynligvis uden de større ulemper kan gemmes i langtidslager:

– Til denne målgruppe kan vi tilbyde løsninger enten i OCI eller på kundens egne servere, oplyser Pierre Bennorth.

Branchechef Helle Juhler-Verdoner fra Intelligent Energi ser spændende perspektiver i løsninger som dem, Dansk Overskudsenergi udvikler:

– Timingen er god særligt i et år, hvor vi skal realisere Elforsyningslovens krav til netselskaber om frisættelse af data og afventer regeringens digitaliseringsstrategi. I dette arbejde, hvor branchen gør sig overvejelser om ’open data spaces’, er det afgørende at involvere innovative aktørers løsninger både i forhold til, hvordan data kan frisættes hensigtsmæssigt, og i forhold til hvilke data der bør frisættes til videre forretningsudvikling, siger Helle Juhler-Verdoner.

➤ Læs 'Forsyningsselskaber skal teste drejebog for friere data' hos Dansk Energi

Grøn strøm er afgørende

Pierre Bennorth, adm. dir., Grøn Sky
’Mange af de data, virksomheder og familier har lagret, bruger vi sjældent. Hvis vi kan vente nogle timer med at få fotos eller andre filer fra et langtidslager, kan vi spare op til 90 procent af energiforbruget og dermed en masse CO2’, siger Pierre Bennorth. Foto: Dansk Overskudsenergi.

Ideen om en Grøn Sky er endnu et skud på stammen for it-branchens forsøg på at blive mere klimavenlig.

Cloud-løsninger er typisk mere energieffektive end lokale serverløsninger i virksomheder og hjem, for store datacentre kan optimeres i forhold til kapacitet, udnyttelsesgrad, køling, udnyttelse af overskudsvarme til fjernvarme og mange andre parametre.

Datacentrene står fordelt udover Jorden på lokaliteter, hvor elproduktionen er mere eller mindre grøn. En ny klimarapport fra International Data Corporation (IDC) påpeger, at de største mulige klimagevinster ved en fokuseret indsats i sagens natur ligger i de lande og regioner, hvor CO2-udledningen pr. kWh er størst.

’Asien/Stillehavsregionen, hvor man bruger kul til en stor del af sin elproduktion, forventes at stå for over halvdelen af CO2-gevinsterne over de næste fire år’, lyder det optimistisk fra IDC.

'electricityMap' er det muligt at følge CO2-udledningerne i realtid for en stribe lande og områder. I delstaten Queensland i det nordøstlige Australien ligger CO2-udledningen ofte på over 700 gram/kWh, så det er et af de værste steder at placere et datacenter.

CO2-beregner på vej

I Europa er der store forskelle fra land til land. I skrivende stund på en solrig formiddag ligger Oslo på 28 gram CO2/kWh, København på 230 gram/kWh, Berlin på 437 gram/kWh og Warszawa på 676 gram/kWh.

 – Kernen i vores produkt er at langtidslagre data og dermed øge energieffektiviteten, men vi skal selvfølgelig også have mere VE-drevet elektricitet til datacentrene, fastslår Pierre Bennorth, der er ved at tilknytte en CO2-beregner til den grønne sky. Dermed vil kunderne kunne dokumentere denne del af klimaindsatsen og eventuelt modtage et certifikat.

Dansk Overskudsenergi har udviklet Grøn Sky som led i et iværksættertiltag under Oracle, der har fået udarbejdet en redegørelse om initiativet, der kan understøtte koncernens mål om klimaneutralitet i 2050. Sidste sommer satte Oracle et nyt bæredygtighedsmål om, at alle faciliteter inkl. ’skyen’ skal drives 100 procent på vedvarende energi i 2025 - et mål der allerede er opnået i Europa.

– Oracle er begejstret og vil hjælpe os videre, fortæller Pierre Bennorth.

Aktuelt knokler den lille startup med at forfine sit setup. Samtidig har Grøn Sky gang i en crowdfunding i regi af IDA til ekstra elementer.