Sektorkobling og tværgående planlægning i den grønne omstilling

iEnergis møder og workshops

Sektorkoblingen indebærer, at store mængder af grøn primærenergi og varme flyttes mellem sektorer i systemet i 2030. Kilde: Anbefalinger til implementering af sektorkobling fra Erhvervslivets Klimaalliance, side 33.

Sektorkobling og tværgående energiplanlægning bliver afgørende for at kunne komme i mål med den grønne omstilling, og iEnergi inviterer derfor til en gennemgang af erfaringer og udfordringer på området.

Med Klimalovens høje ambition om 70 pct. reduktion i 2030 skal mange kommunale strategiske energi-, varme- og mobilitetsplaner opdateres, ligesom forsyningsselskabernes og leverandørernes strategier og planer. Der er allerede mange tilskudskroner på vej til f.eks. varmepumper, men de kommunale varmeplaner er fra før klimavalget og svarer derfor ikke på, hvad der f.eks. skal ske med de naturgasforsynede områder.

Elnetselskaberne skal som noget nyt til at lave netudviklingsplaner, hvor stakeholder-inddragelse blive centralt. Og hvordan skal elnetforstærkninger tænkes ind i opvarmningen, hvis det er elbilerne, der primært driver behovet? Og er det samfundsøkonomisk at bygge et nyt fjernvarmenet, når det eksisterende elnet kan forstærkes uden, at tariffen stiger, fordi mængden af el stiger mere end investeringsbehovet? Hvordan skal de potentielle varmekilder til de store varmepumper, f.eks. datacentre og P2X-anlægoptimalt, indregnes, når vi endnu ikke er sikre på, hvor og hvornår de ankommer? Og hvordan indregner vi fordelen af den fleksibilitet, vi ved bliver afgørende, men er svær at prisfastsætte i dag?

Vi er i gang med en kæmpe change management øvelse, hvor eksperter i egen ”silo” oplever at være inkompetent i koblingen til de andre sektorer. Hvordan samarbejdes på tværs og i hvilke foraer, hvordan opbygges nye kompetencer og begreber hurtigt, og hvordan sikres gode, retvisende beslutningsgrundlag for store investeringer med betydning for de kommende årtier?

Vi kan næppe besvare alle disse spørgsmål ved dette arrangement, men vi vil høre om nogle konkrete forsøg og på den baggrund drøfte læringer og opfølgningspunkter til det videre arbejde med at sikre den samfundsøkonomiske optimale planlægning af det integrerede, sektorkoblede energisystem, der CO2-neutralt og økonomisk effektivt skal understøtte det danske samfund med fortsat høj forsyningssikkerhed.

Dagen afsluttes med debat og opstilling af læringer og idéer til at styrke fremtidens tværgående planlægning.

Program og tilmelding kan findes i informationsboksen til højre.

Information

Dato
30 juni 2021
Sted
Online via Teams
Pris

Deltagelse er gratis

Varighed

Kl. 12.30-15.15

Program