Ny Energiaftale lægger vigtige spor ud på vejen til et smart og fleksibelt energisystem

Christiansborg

Regeringen har i dag indgået et bredt forlig om en energiaftale med alle Folketingets partier. iEnergi glæder sig over aftalen, som på en række vigtige områder understøtter udviklingen og implementeringen af et intelligent energisystem, som udnytter digitaliseringens muligheder til at skabe værdi for kunden.

Den nye energiaftale, som alle Folketingets partier står bag, indeholder mange gode initiativer, der på både den korte og lange bane lægger vigtige spor ud på vejen til et smart og fleksibelt energisystem.

- Vi har i Intelligent Energi været i dialog med en række ordførere og er særligt glade for, at alle Folketingets partier er medunderskrivere på en energiaftale, der fremhæver vigtigheden af et integrereret og fleksibelt energisystem, udtaler Helle Juhler-Verdoner, branchechef i Intelligent Energi. 

- Der er mange gode elementer i energiaftalen. Vi er særligt glade for at se den permanente reduktion af el-varmeafgiften, og at der tilstræbes bedre brug af data og digitalisering i myndighederne. Det er noget vi har lagt vægt på i vores dialog med ordførerne, og som vi har understreget kan muliggøre en fremadrettet regulering, der rummer den fornødne fleksibilitet i investeringer på tværs af forsyningssektorerne, fortæller hun. 

- Vi er også glade for, at der lægges vægt på behovet for at se nærmere på tariffer, der fremmer fleksibelt forbrug. Vi har netop peget på paragraffer i Elforsyningsloven og Varmeforsyningsloven, som skal give bedre mulighed for at honorere fleksibelt forbrug.
 

Elementer i aftalen som baner vejen for et mere integreret og fleksibelt energisystem
  • Permanent sænkelse af elvarmeafgiften med 15,2 øre/kWh fra 2021. Hermed følges op på den aftalte reduktion fra 2018 i Aftale om Erhvervs- og iværksætterinitiativer.
  • Fremme et smart og fleksibelt energisystem: Her er der afsat midler til en række initiativer:  Udvikling af markedsmodel 3.0., regulatoriske frizoner, bedre brug af data og digitalisering i myndighedernes betjening af forsyningssektoren, udarbejdelse af gasstrategi, arbejde med forskellige analysemodeller mm. Ligesom at Handlingsplan for smart energi fortsat fremhæves.
  • Tarifarbejdet og behovet for at se på den nuværende lovgivning ift. at fremme det fleksible forbrug.
  • Udarbejdelse af en gasstrategi, herunder at der som element i strategien ses på rammevilkårene for integration af energisystemerne.
  • Omlægning af reglerne for overskudsvarme med permanent lempelse af elvarmeafgiften til ca. 15 øre/kWh og en pulje på kr. 100 mio. fra 2020 til fremme af udnyttelse af overskudsvarme.
  • Styrket energi- og klimaforskning: Enighed om at øge midlerne til 500 mio. kr. i 2020 til EUDP og 80 mio. kr. til Innovationsfonden. Endvidere er det aftalt at øge de statslige midler til FU&D inden for energi og klimaforskning til 1 mia. kr. i 2024.
  • En markedsbaseret tilskudspulje i 2021-2024 med årligt tilskudsloft på kr. 500 mio. til besparelser i energiforbruget i bygninger (200 mio. kr.) og procesenergi i erhverv (300 mio.kr.).
  • En pulje til grøn transport på kr. 100 mio. årligt afsættes i 2020-2024.
  • Nedsættelse af den almindelig elafgift, der indfases gradvist med 4 øre/kWh i 2019 til lempelse med 14 øre/kWh i 2025.

 

Kontakt en ekspert

Seneste nyt