Global fjer i hatten til dansk innovationscenter

Digitalisering

Illustration: Colourbox

Center Danmark, der formidler samarbejde mellem universiteter, virksomheder og netselskaber, bliver inviteret til globalt og europæisk samarbejde om udvikling af digitale løsninger til den grønne omstilling af energisystemerne.

– Vedvarende energi kan producere el til konkurrencedygtige priser, så nu står kampen på forbrugssiden. Vi skal bruge mere strøm, når det blæser, og mindre, når det er vindstille. Den nødvendige styring kræver, at vi forbinder en masse internet-opkoblede devices i et netværk med tovejskommunikation og brug af kunstig intelligens.

Sådan lyder visionen fra direktør Søren Skov Bording fra forskningsknudepunktet Center Danmark, der i forhold til at forfølge de datadrevne muligheder har fået et par nyttige fjer i hatten: Center Danmark er nu både officiel Digital Innovation Hub og Digital Platform Provider.

Fjerene i den digitale hat betyder, at Center Danmark bliver inviteret ind til matchmaking events i forbindelse med udbud om smarte energisystemer i regi af et fælles program mellem EU-programmet ERA-Net Smart Energy Systems og det globale Mission Innovation Initiative. 

Blåstemplingen vil gøre, at Center Denmark får mulighed for at levere digital platform til flere af de løsninger, der skal understøtte den grønne omstilling i energisektoren i Europa.

Søren Skov Bording, direktør Center Danmark

EU kommer med udbud under det nye udviklingsprogram Horizon Europe, der vil få mange milliarder euro at gøre godt med i de kommende år. Med sit forslag til Green Deal har EU-Kommissionen sat fokus på grøn omstilling og digitalisering; en kombination, der er selve ideen bag Center Danmark.

Når det handler om forbrugssiden, er det helt afgørende at få udviklet datadrevne løsninger, som kan sikre optimal distribuering af vedvarende energi på tværs af el-, vand-, varme- og gassektoren.
Søren Skov Bording, direktør, Center Danmark

– Når det handler om forbrugssiden, er det helt afgørende at få udviklet datadrevne løsninger, som kan sikre optimal distribuering af vedvarende energi på tværs af el-, vand-, varme- og gassektoren. Formålet er at optimere udnyttelsen af de vindmøller og solceller, vi har sat op i landskabet, ved at flytte fleksibelt forbrug til de tidspunkter, hvor solen skinner, og vinden blæser, siger Søren Skov Bording.

Godt i gang

– Vi er allerede godt i gang, fastslår Søren Skov Bording, der leder forskningscentret, som har fem medarbejdere i nye lokaler i Fredericia.

Fem ansatte lyder måske ikke af meget i et international sammenhæng, men bag Center Danmark står bl.a. fire tekniske universiteter og en række erhvervsvirksomheder med EWII og Energinet som et par af stifterne.

Center Danmark kan dermed trække på den viden, der eksempelvis er opsamlet på Aalborg Universitet om brug af forbrugsdata i realtid.

Også erfaringer fra CITIES-projektet , hvor bl.a. DTU har vist, hvordan swimmingpools i luksussommerhuse og mange andre styrbare ’apparater’ kan levere fleksibelt elforbrug, kan bruges. Netop fleksibelt elforbrug ses af mange som et vigtigt virkemiddel til indpasning af mere vedvarende energi og forebyggelse af flaskehalse i elsystemet.

Behov for politisk opbakning

Den største satsning for Center Danmark lige nu er støttet af Innovationsfonden under navnet Flexible Energy Denmark (FED), der har et budget på knap 44 mio. kr. Netselskaberne TREFOR, KONSTANT Net og Aalborg Forsyning er nogle af FED-deltagerne på den praktiske side.

– Vi forsøger med alle vores initiativer i Center Denmark at binde forskning i kunstig intelligens, data og styring sammen med industriel anvendelse. Vi er tæt på brugerne med levende laboratorier i uni-lab.dk, siger Søren Skov Bording og understreger, at øvelsen ikke kun er et spørgsmål om teknologi.

Hvis der skal høstes effektiviseringer via reel sektorkobling, skal de digitale teknologier fx også spille sammen med afgifter, tariffer og nye forretningsmodeller.

At nå større andele af vedvarende energi i energisystemet bliver udfordrende og andre lande er foran os i forhold til at anvende digitale løsninger til fleksibelt forbrug, så vi skal op i gear.
Søren Skov Bording, direktør, Center Danmark

– Jeg håber, at det politiske system kan se perspektiverne i at fremme digitaliseringen af energi- og forsyningssektorerne. Vi er ret gode til at integrere elektricitet fra vind- og solenergi, men det skal ikke være en sovepude, at vi har strøm i stikkontakterne i mere end 99,99 procent af tiden. At nå større andele af vedvarende energi i energisystemet bliver udfordrende og andre lande er foran os i forhold til at anvende digitale løsninger til fleksibelt forbrug, så vi skal op i gear, siger Søren Skov Bording, der ser frem til at samarbejde med og lære af udenlandske partnere til glæde for den grønne omstilling.

I Intelligent Energi glæder branchechef Helle Juhler-Verdoner sig over den anerkendelse, Center Danmark har fået i forhold til internationalt samarbejde.

– Digitalisering fra produktion over forsyningssektorer til kunder er forudsætningen for sektorkobling og fleksibel energianvendelse. For at Danmark kan udvikle digitale løsninger, der også har international relevans, er det vigtigt, at vi får skabt de rette innovative miljøer og givet digitale entreprenører adgang til de data, der gør det muligt for dem at udvikle nye løsninger til den aktive kunde. Anerkendelsen fra EU betyder, at disse løsninger også blåstemples i en international kontekst, siger Helle Juhler-Verdoner.