Smarte bygninger gavner klima, komfort og konto

Middelfart

Middelfart Kommune har indledt et samarbejde med Schneider Electric om at udnytte data til at energieffektivisere sine bygninger. Klimachef Morten Mejsen Westergaard forventer, at det vil give CO2-gevinster, bedre indeklima og økonomiske besparelser.

Middelfart Kommune, der over de seneste ti år energirenoveret alle sine bygninger i et banebrydende ESCO-samarbejde med Schneider Electric, tager nu nye – digitale – metoder i brug for at tvinge energiforbruget ned på skoler, børnehaver og andre institutioner.

Klimachef Morten Mejsen Westergaard fra Lillebælt-kommunen regner med, at et nyt samarbejde med Schneider Electric vil give CO2-gevinster, bedre indeklima og en bedre bundlinje. Samarbejdet omfatter intensiv udnyttelse af driftsdata foreløbig fra 80 bygninger via Schneider Electrics softwareplatform Building Analytics.

- Vi forventer, at samarbejdet vil gavne både klima, komfort og konto, sammenfatter Morten Mejsen Westergaard, der var en af oplægsholderne på forårsmødet ’Bygninger som en aktiv del af energisystemet’ arrangeret af Branchefællesskab for Intelligent Energi.

Enorme mængder data

Som foregangskommune har Middelfart med sit ESCO-projekt været med til at sætte den type offentlig-privat samarbejde på dagsordenen til glæde for andre involverede kommuner og udbydere som Schneider Electric og Siemens. Modellen er kort fortalt, at de tekniske udbydere gennemfører en række energirenoveringer, uden at kommunerne skal lægge store investeringer. Til gengæld er det ESCO-firmaet, der indkasserer de sparede penge, energibesparelserne udløser.

Takket være renoveringerne og den digitale udvikling har Middelfart Kommune nu enorme mængder data fra de involverede bygninger, og disse informationer skal nu bruges langt mere aktivt, end det er tilfældet i dag – især til at optimere drift og vedligeholdelse af bygninger, men også til at få viden om, hvordan bygninger fremover kan komme til at spille bedre sammen med de lokale el- og fjernvarmenet.

- Som kommune skal vi hele tiden genopfinde os selv, så vi knokler videre med at udvikle og lære nyt, siger Morten Mejsen Westergaard.

The Internet of Things

De mange tekniske anlæg i kommunen er nu ved at være forbundet via Internettet, så det giver løbende mulig hed at indhente og analysere data med henblik på at handle. Med Building Analytics får teknikerne et prioriteringsværktøj, så de kan fokusere på de fejl, der koster flest penge, eller påvirker indeklimaet mest i negativ retning.

Bygningernes mange data for energiforbrug, driftstimer, fugt, CO2-indhold i luft mm. bliver gemt i en ’sky’, og denne cloudbaserede løsninger giver eksperter fra Schneider Electric mulighed for pr. fjerndistance at følge med i de enkelte bygningers opførsel og bl.a. afsløre, hvis ventilationsanlæg kører i døgndrift.

Nogle fejl kan rettes online, uden at sende en tekniker ud på den institution, hvor eksempelvis et ventilationsanlæg ikke fungerer optimalt.

Fejl rettes online

Erfaringer fra over 900 bygninger i udlandet viser ifølge salgschef Casper Højgaard fra Schneider Electric, at 80 procent af fejlene kan håndteres ’remote’. Mange fejl kan blive rettet så hurtigt, at brugerne ikke når at klage over, at det er for varmt eller koldt.

En mere effektiv drift på de godt 900 bygninger har reduceret energiforbruget med ca. 20 procent, men da danske bygninger generelt er i bedre stand end i mange andre lande, vil der være knap så meget at hente på den konto. Casper Højgaard oplyser, at et energiselskab har vurderet potentialet til ca. otte procent i Middelfart Kommune.

Morten Mejsen Westergaard har fået henvendelser fra andre bygningsejere i Middelfart Kommune, så der bliver nu arbejdet på at få et gymnasium og en efterskole med i projektet, ligesom der ifølge klimachefen ikke burde være tekniske barrierer for, at også data fra private boliger – i det omfang husejerne ønsker det – kan komme med på den næste effektiviseringsbølge.

- Vi kigger også på et tættere samspil mellem bygninger og net – altså buildings to grid. Der vil vi rigtig gerne hen, siger Morten Mejsen Westergaard, der vurderer, at et sådan samspil også kan gavne ’klima, komfort og konto’ og dermed skabe nye succeser.
 

Intelligent energi - ENERGIEFFEKTIVISERING  

Energieffektivisering er et af iEnergis fem indsatsområder. Her arbejder vi for at cementere energieffektiviseringers bidrag til den grønne omstilling og bygningers rolle som en integreret del af energisystemet. Denne tilgang skal ses i lyset af, at en stigende mængde af energiproduktionen er fluktuerende og decentralt genereret, og det er afgørende, at forbrugssiden bidrager til balanceringen i energisystemet. Læs mere

 

Seneste nyt