Departementschef efterlyser vovemod

ÅRSMØDE
Courage

Energi- og forsyningsselskaber skal have mod til afprøve nye digitale muligheder af, lyder opfordringen fra departementschef Morten Bæk fra Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet. Årsmøde i Intelligent Energi viser, at der faktisk er ganske mange, der er modige - inden for lovgivningens lidt for snævre rammer.

Hvis fremtiden tilhører de modige, er direktør Per Holm og hans kolleger fra BlueKolding selvskrevet til en plads i det gode selskab. BlueKolding har digitaliseret sin drift og kan styre sine renseanlæg fra en iPad. Blandt andet kan selskabet holde vand tilbage i sine bassiner og navigere sin drift efter vejrudsigter og elpriser. BlueKolding kan altså – i et samarbejde med Energi Danmark – levere fleksibelt elforbrug.

Via varmepumper udnytter Blue Kolding varme fra sine bassiner til at opvarme boliger, og på vej er, hvad der formentlig er verdens første vandturbine, der kan producere elektricitet på basis af faldende spildevand. En faldhøjde på 30 meter fra Centralrenseanlægget i Agtrup ned mod Lillebælt skal ifølge et projekt udtænkt i samarbejde med EnviDan og Aarsleff udnyttes til en årlig produktion af 600.000 kWh vandkraft.

Reguleringsmæssige barrierer er der en del af, når man går på tværs af spildevand, opvarmning og elproduktion, men Blue Kolding klør på, så langt det er muligt, og er dermed eksponent for ’mod’, der i hård konkurrence med ’data’ og digitalisering’ var blandt de mest brugte ord på onsdagens årsmøde i Intelligent Energi.

Regulatoriske frizoner på vej

Med sommerens energiforlig er det lagt op til, at der skal indføres regulatoriske frizoner for at få de næste teknologispring til at ske. Ansporet af disse fremtidige frihedsgrader og behovet for at nå op på 55 procent vedvarende energi i 2030 opfordrer departementschef Morten Bæk fra Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet til mere ’vovemod’ fra forsyningssektorernes side.

I skal have mod til at prøve nye ting af, siger Morten Bæk.

Det er fantastisk, at du siger det. Jeg håber, at der bliver reelle muligheder, for i dag blive vovemod straffet af benchmarking. Der skal være rum til at bevæge sig ud i ubetrådt land, siger viceadm. direktør i Dansk Energi Anders Stouge i en hurtig pingpong med Morten Bæk, der lover at trawle lovgivningen igennem for at skabe mere sammenhæng mellem el, fjernvarme, gas og andre sektorer.

Værdi for netselskaber og kunder

Mens en del lykkes for Blue Kolding, så er en case fra Nordsjælland er eksempel på en for stor barriere. Vandselskabet Novafos har gennemført et lovende projekt sammen med Kamstrup og Radius Elnet, hvor elnetselskabets kommunikationsnetværk kan bruges til at sende signaler videre fra en række vandmålere. Med data fra vandmålerne kan Novafos reducere sit vandspild. Problemet er bare, at Radius har omkostninger til risikostyring i forbindelse med sådan et samarbejde og derfor ikke har en positiv business case.

Det var mig, der sagde nej til projektet, erkender bestyrelsesformand Knud Pedersen fra Radius med ærgrelse i stemmen. Han opfordrer myndighederne til at gennemføre en smartere regulering bl.a. af elnetselskaberne. Som det er nu, kan elnetselskaberne kun skabe værdi ved at gøre mindre – ikke mere.

Ifølge Knud Pedersen, der også er formand for Intelligent Energi, er der behov for lidt flere frihedsgrader for elnetselskaberne.

Vi skal bevæge os lidt væk fra monopoltankegangen og skabe værdi både for os og for vores kunder, siger Knud Pedersen.

Sæt data fri… og vind!

Større fleksibilitet på tværs af forsyningssektorer og bedre udnyttelse af data er en forudsætning for, at kongeriget kan forblive i international front indenfor energi- og miljøteknologi, mener også adm. direktør Claus Madsen fra ABB i Danmark.

Han nævner demonstrationsprojektet EnergyLab Nordhavn i København som et eksempel på en ramme, hvor der bliver eksperimenteret på den svære øvelse, der hedder ’sæt data fri’. Ifølge Claus Madsen er der behov for flere referenceprojekter – dels for at vi selv kan blive klogere, dels for at kunne sælge løsninger i udlandet a la det, ABB er med til i Shangri-La i Himalaya, hvor en hel by med kulfyrede huse, hvor ’alt levende som dødt bliver brændt af’, erstattes af CO2-neutral fjernvarme.

Når det handler om bæredygtige løsninger, er der plads til mange verdensmestre, men det kræver mod, vilje til at afgive data og test af løsninger lokalt, siger Claus Madsen, der med reference til både FN’s bæredygtighedsmål for 2030, klimatrusler og efterspørgsel på livskvalitet mener, at ’hele verden skriger efter løsninger’.

Besøg fra Ulan Bator

Senior vice president Brian Seeberg fra Cowi ser digitalisering af forsyningssektorerne som en afgørende del af det at skabe mere smarte byer. Danske forsyningsselskaber/byer får hyppigt besøg fra udlandet, og om få dage skal Brian Seeberg selv deltage i et besøg hos Sønderborg Fjernvarme sammen med en gruppe fra Ulan Bator i Mongoliet. Sønderborg Fjernvarme er den del af ProjectZero, der har sat Sønderborg-området på det grønne verdenskort.

Vi har brug for test og demonstration i meget stor skala, hvor vi involverer bydel eller en hel by. Udlandet rykker, så det skal gå stærkt, siger Brian Seeberg, der mener, at kernen er, at ’borgerne skal være villige til at afgive data’.

Vurderingen fra flere på årsmødet i Intelligent Energi er, at danskere er mere villige end mange andre eksempelvis, hvis der er penge at spare eller klimagevinster at hente med et mere effektivt ressourceforbrug.

Digitale tvillinger

At avancerede firmaer i udlandet stormer frem, og at danske virksomheder ikke kan læne sig alt for trygt tilbage i blind tillid til egne teknologiske evner, viser en række cases fremlagt af Regional Business Leader for Manufacturing & Resources, Patrick Sjöstedt fra Microsoft. Et af de mere spektakulære handler om elevatorer, men læs lidt videre for pointen kan være nyttig også for forsyningsselskaber.

Det australske it-firma Willow har i samarbejde med Thyssenkrupp og Microsoft bygget en digital kopi af et 246 meter højt elevator-testtårn i den tyske by Rottweil. Ved at kombinere data fra forsøg i det fysiske testtårn med kunstig intelligens og machine learning i den digitale tvilling kan de involvere parter lære rigtig meget om bl.a. energiforbrug, sikkerhed og nødplaner. Ikke mindst fordi der også via internettet kan hentes data for forbrug, adfærd mm. fra 120.000 rigtige elevatorer.

Tænk, hvis I har en kopi af hele jeres elnet, lyder det fra Patrick Sjöstedt fra Microsoft, der samarbejder med en række teknologisk avancerede infrastrukturselskaber verden over. Allego, der driver mange tusinde netforbundne ladestandere til elbiler, er et af dem. Også Allego har en digital tvilling, så opladningen kan blive optimeret til glæde for selskabet selv og dets kunder i Holland og en række andre lande.

Årsmødet i Intelligent Energi blev afviklet i Mogens Dahl Koncertsal i København. Udover talrige oplæg var der også indlagt pauser til netværkdannelse og -vedligehold. En særskilt pointe i forhold til alle projekter omtalt på årsmødet (og i denne artikel) er, at de alle involverer netværk/partnerskaber.

Seneste nyt