Lokal fleksibilitet testes på tysk, græsk og spansk

Illustration til FlexOffers

Med FlexOffers kan lokale elnetselskaber (DSO’er) købe fleksibilitet fra produktion og forbrug. Driften af elnettet bliver dermed mere effektiv. Illustration: GOFLEX.

FlexOffer-koncept, der er udviklet på Aalborg Universitet, bliver nu brugt til styring af lokal fleksibilitet af ’stadtwerke’ i den bayerske by Wunsiedel. I et nyt EU-projekt skal konceptet bl.a. testes nationalt på Grækenlands elbørs.

Hvordan kan elnetselskaber aktivere lokal fleksibilitet fra forbrug fra eksempelvis elbiler, varmepumper og virksomheder samt produktion fra vind, sol og biomasse?

Et koncept med såkaldte FlexOffers er et af de bud, der testes en række steder i Europa via F&U-projekter som de afsluttede Total-Flex og GOFLEX, der nu efterfølges af FEVER, der har et budget på knap 75 mio. kr.

- Med kunstig intelligens kan systemet forudsige flaskehalse i distributionsnettet. Det kan give bud på hvor og hvornår, og det giver muligheder for elnetselskabet at efterspørge fleksibilitet i form af FlexOffers på en lokal markedsplads, siger en af hjernerne bag udviklingen, professor Torben Bach Pedersen fra Center for Data-intensive Systemer, Institut for Datalogi på Aalborg Universitet.

Tysk test for egen lomme

Mens FEVER-projektet gør klar til start under ledelse af kommunikations- og smartgrid-selskabet Intracom Telecom, så glæder Torben Bach Pedersen sig over, at en af deltagerne i GOFLEX-projektet, der netop er afsluttet, har appetit på mere ’betalt af egen lomme’:

Det bayerske multiforsyningsselskab SWW Wunsiedel har i GOFLEX-projektet været med til at demonstrere, hvordan et selskab med ca. 20.000 kunder kan styre et decentraliseret energisystem med deltagelse af både private og kommercielle forbrugere og leverandører. På nettet er bl.a. elektricitet fra regionens vind-, sol- og biogasanlæg.

SWW Wunsiedel, der er et klassisk ’stadtwerke’ med el, vand, varme, vand/spildevand m.m., vil nu i de næste tre år samarbejde med naboselskaber og energifællesskaber om at videreudvikle regionens energisystem i en stadig mere bæredygtig retning, fortæller Torben Bach Pedersen.

Branchechef Helle Juhler-Verdoner fra Intelligent Energi ser frem til en følge den læring, det tyske energiselskab – og andre efterfølgende – tilegner sig:

- Det er erfaringer, som vi i Danmark kan bruge i arbejdet med at udvikle lokale fleksibilitetsmarkeder drevet af netselskabers efterspørgsel, når der er trængsel i de lokale net, siger Helle Juhler-Verdoner.

Handel på den græske elbørs

I det nye FEVER-projekt, der tæller en lang række af de samme partnere som i GOFELX, vil der være endnu mere fokus på handelsdelen og på, hvordan handel med fleksibilitet kan inddrages på eksisterende elmarkeder.

- Vi fortsætter med en række demonstrationsbyer. Vi har udviklet og afprøvet en platform, der virker. Nu skal vi have det til at spille op ad i systemet på et nationalt niveau, så vi både får aflastet distributions- og transmissionsnettet, siger Torben Bach Pedersen.

Med FEVER skal partnerne bl.a. handle med fleksibilitet i Spanien og på den græske elbørs. Store klumper af fleksibilitet kan handles direkte, mens mindre klumper af fleksibilitet, f.eks. fra privatkunder, aggregeres til større inden de handles og omsættes til reel værdi på elmarkedet. Alle FlexOffers er forsynet med en topologisk adresse, så systemet præcis ved, hvor den mulige fleksibilitet befinder sig på elnettet.

- Med det her koncept kan vi balancere elmarkedet nedefra. Med øget elektrificering og stadig mere produktion fra vindmøller og solceller, vil der komme mere fokus på lavspændingsnettet, siger Torben Bach Pedersen.

En fordel for elnetselskaberne

Professoren påpeger, at FlexOffers-konceptet kan blive til fordel for elnetselskaberne (DSO’erne), der nogle steder i Europa driver deres net under svære og dyre vilkår dikteret oppefra af TSO’erne.

Ved at aktivere lokal fleksibilitet kan elnetselskaberne også optimere deres drift og spare nogle af de voldsomme investeringer i nye kabler og transformerstationer, der skal til for at holde trit med den grønne omstilling, vurderer Torben Bach Pedersen.

Hvis der 2-3 gange om året er nogle store forbrugsspidser, der kan holdes nede med fleksibilitet, så er meget vundet – også selvom denne fleksibilitet koster noget, påpeger han.

- Jeg forventer, at vi med dette koncept kan hjælpe elnetselskaberne til at køre nettet mere effektivt. Det vil gavne deres økonomi og deres grønne omstilling, siger Torben Bach Pedersen.

Både GOFLEX og FEVER er støttet af EU’s Horizon 2020-program.

Få idéen bag FlexOffers forklaret i denne film.

Seneste nyt